1. Home
  2. Monetaire tijdrekpolitiek

Monetaire tijdrekpolitiek

Geen categorie06 dec 2010, 15:15
Als er geen goed besluit mogelijk is, is het wijzer om niet te besluiten. Die oude wijsheid is door de Europese ministers van Financien de afgelopen maanden volledig stukgestest. Politiek acceptabele opties zijn er niet. De monetaire unie opheffen kan immers niet, lidstaten eruit zetten gaat evenmin. Het alternatief zou zijn om het eerder dit jaar gecreeerde noodfonds op te hogen van 750 miljard tot om en nabij de 2,5 biljoen (genoeg om behalve Portugal ook Spanje en Italie, ja zelfs Belgie van een dreigend bankroet te redden) en van de EU een overdachtbetalingsunie te maken. De minderbedeelde Zuid-Europese landen zouden dan blijvend afhankelijk worden van begrotingssteun van de rijkere noordelijke landen. Maar ja, die laatste twee opties gaan er om voor de hand liggende redenen niet echt lekker in bij het Duitse electoraat dat de rekening voor beide plannetjes zou moeten betalen.
En dus kiest men voor de enige overgebleven optie: tijdrekken. Men gebruikt grote woorden en krachtige intentieverklaringen, in de hoop daarmee de markten voor eventjes tevreden te stellen en zo de broodnodige tijd te winnen. Afgelopen zaterdag verklaarde de Belgische minister van Financien Reynders bijvoorbeeld dat het Noodfonds misschien een beetje moest worden opgehoogd. Een dag later herhaalde IMF-directeur Strauss-Kahn het in iets stevigere bewoordingen. Het beetje extra is in praktijk om en nabij de 150 miljard - een flinke schok geld, maar bij lange na niet genoeg om de rekening van een Spaans bankroet af te dekken (laat staan een Italiaans faillissement). De voornaamste verdienste is dat de markten niet in paniek weghollen, zodat met een beetje geluk het einde van de werkweek zonder al te grote kleerscheuren gehaald kan worden.
Komt de oplossing van deze crisis daarmee dichterbij? Nee, maar we leven nog en dat is al heel wat. Met een beetje geluk halen we zelfs het einde van het jaar voordat Portugal alsnog om een bailout moet vragen - en daarna Spanje, daarna Italie, daarna Belgie, daarna... Ja, het gaat een mooi jaar worden voor crisis watchers, dat 2011.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten