Wel, niet, wel, niet. Dan weer niet duidelijk genoeg, maar nu zijn we er eindelijk: Ollongren is tegen de Europese 'nepnieuwswaakhond' EUvsDisinfo. Eerder deze week had een meerderheid van de Tweede Kamer al gezegd dat Ollongren in de EU moet pleiten voor het afschaffen van de instantie, maar toen wilde ze het niet gaan uitvoeren. In elk geval, het was erg onduidelijk wat ze wel wilde gaan doen. Tegen de een leek het alsof ze de organisatie wilde veranderen en tegen de ander kwam ze over alsof ze de organisatie wilde afschaffen. Sowieso is het nooit echt duidelijk wat ze nu echt vond van de misstanden bij de organisatie. Nu is ze helder:
Minister Ollongren vindt nu ook dat het EUvsDisinfo moet worden opgeheven. Ze zegt dat het Nederlandse kabinet zich daar sterk voor zal maken in de Europese Unie.
De minister van Binnenlandse Zaken komt nu van haar afwijzing terug. Zij schrijft dat de motie van de SP en de VVD "qua overwegingen" aansluit bij die van het kabinet en dat het kabinet die daarom zal uitvoeren.
Het is vrij duidelijk dat ze achter de schermen flink gepusht is om haar houding te veranderen en de motie van de Tweede Kamer wel uit te voeren. Ze was namelijk groot voorstander van EUvsDisinfo en het zou vrij inconsistent zijn als ze nu ineens fel tegenstander is. Naar haar idee is de organisatie te ver gegaan en dient een overheidsinstelling niet de journalistiek vrijheid te beperken. Het kan ook zijn dat ze eerder een voorstander was door druk van buitenaf, maar dat valt nu moeilijk te doorgronden.
Gelukkig is het
Kabinet van haar eerdere stelling teruggekomen, want op het moment dat de overheid zich gaat bemoeien met de vraag of iets wel of geen
nepnieuws is, krijg je kwalijke toestanden. Daarnaast wordt er een fundament gecreëerd waarop volgende Kabinetten en Europese Commissies op verder kunnen bouwen. Regeringen met slechte intenties kunnen dan zo een instelling misbruiken voor eigen
propaganda en sturing.