Geheime informatie is niet voor niets geheim. Het kan geheim zijn om verschillende redenen, zoals om het risico te vermijden dat andere landen strategieën kunnen volgen of om de methode van informatiewinning niet te laten zien. De Amerikaanse president Donald Trump maakt het niet zo veel uit of informatie geheim is of niet. Het is volgens medewerkers van het Witte Huis vooral een middel om mee op te scheppen bij andere supermachten, zoals de Russen.
In de Verenigde Staten is er namelijk nogal ophef ontstaan over het feit dat Trump geheime informatie zou hebben gelekt tijdens een ontmoeting met de Minister van Buitenlandse Zaken van Rusland, Sergej Lavrov. Het is strategische informatie over IS die geheim is verklaard en zelfs binnen de eigen regering nauwelijks bekend is. The Donald zegt natuurlijk weer dat het 'fake news' is en dat de informatie die hij besproken heeft met Lavrov valt binnen de bevoegdheden die hij heeft als president.
Dit is alweer het zoveelste incident in de regering van Donald Trump. De media en de regering staan al sinds de inauguratie van de president lijnrecht tegenover elkaar. De een heeft het over 'alternative facts' en de ander over 'fake news'. In deze storm van beledigingen, beschuldigingen en kinderachtig vingerwijzen weet niemand wat nu wel of niet waar is. Dit maakt de verdeling binnen de Amerikaanse bevolking alleen maar erger en het zal ook niet minderen. De ene groep gelooft de andere groep niet meer en de komende jaren worden een grote theatershow vol met cabaret en kinderachtig gejank.
De vraag is ook in deze kwestie of het wel of niet waar is wat the Donald heeft gedaan. Als die het wel heeft gedaan creëert het een gevaarlijk antecedent voor komende meetings. Als we het echt zeker willen weten, moeten we misschien gebruik gaan maken van de opnameapparatuur die de Amerikaanse president in het Witte Huis heeft laten installeren?