Nogal wat commotie om de uitspraak dat de regering het niet toestaat dat er een referendum wordt gehouden over het afschaffen van het referendum. Hiermee heeft de regering het laatste middel van het volk afgenomen om er nog iets tegen te doen. Mark Rutte vindt het heel erg logisch dat het besluit niet referendabel is. "Wij zijn tegen referenda, dan is het gek om dat wetsvoorstel [de intrekkingswet red.] referendabel te maken", zei Rutte vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Volgens de premier is dat "inherent logisch".
Daarnaast vindt Mark Rutte dat de bevolking de partijen kunnen afstraffen bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Dat die verkiezingen pas over drie jaar zijn, ziet hij blijkbaar dan maar eventjes over het hoofd. Het referendum is juist opgesteld om besluiten van de regering tussentijds te kunnen beoordelen en tegen te houden als het moet.
Dat is het hele complementaire aspect aan het systeem van de representatieve en de
directe democratie. Je hebt een parlementair systeem en de bevolking kan tussen de democratische momenten, de verkiezingen, nog een oordeel vellen over nieuw beleid of nieuwe problemen waar in het regeerakkoord geen rekening mee is gehouden, of wanneer er een consensus is bereikt waar het volk het helemaal niet mee eens is. Het is een correctiesysteem. Een systeem dat nu afgebroken is.
Het kabinet zal andere referenda die tot de intrekking worden georganiseerd niet blokkeren, al is het bekend dat de coalitie de uitslag niet serieus zal nemen. Zo zei CDA-leider Sybrand Buma onlangs nog dat het kabinet de uitslag van het referendum over de Wiv hoe dan ook zal negeren.
Hoe erg kan je de bevolking schofferen? Normaliter ben ik niet zo ongenuanceerd, maar deze uitspraken kunnen gewoon niet. Dit is een democratische blokkade en centralisering van de politieke besluitvorming en de politieke macht.