Mark Rutte kan het Dividenddebat alleen overleven als Wiebes vertrekt: wordt het offer getolereerd?

Geen categorie25 apr 2018, 15:00
Tijdens het schrijven van dit stukje duurt het nog een half uur voordat het debat omtrent de dividendbelasting begint. Het is nu duidelijk dat Mark Rutte en Eric Wiebes allebei van de memo's wisten. Nader onderzoek van de vrijgegeven documenten geeft ook aan dat alle coalitiepartijen ervan af wisten.
Wiebes heeft het afschaffen van de dividendbelasting gebruikt om Shell en Unilever te overtuigen om te blijven. Hij heeft het middel ook gebruikt om bij Shell wat bewegingsruimte te krijgen aangaande het onderwerp 'Gronings gas'.

Pikant is dat Wiebes het afschaffen van de dividendbelasting zelfs als troef in de onderhandelingen met Shell over het terugbrengen van de aardgaswinning in Groningen zag. De ‘afspraken’ of ‘gewijzigde arrangementen’ zouden ook ‘m.b.t. de aardgaswinning’ te maken zijn, zo staat in het stuk.

Sowieso wist het hele kernteam toen van de memo's en de onderhandelingen met Shell en Unilever. Dat kan niet anders. Zeker niet als je kijkt naar deze passage:

Zelfs na afloop van de onderhandelingen zou opnieuw contact gezocht worden met Shell en Unilever, zo schetsen ambtenaren van Financiën in een notitie van eind augustus aan Wiebes. Dat zou gebeuren na bespreking aan de zogeheten fiscale tafel, waar Wiebes namens de VVD zelf onderhandelde met afgevaardigden van CDA, D66 en ChristenUnie, en de hoofdtafel. Aan die tafel onderhandelde Rutte met de fractievoorzitters van de coalitiepartijen. Rutte zegt steeds dat hij zich niets herinnert van stukken over het afschaffen van de dividendbelasting.

Iedereen aan die tafel moet ervan geweten hebben. Voor veel fractievoorzitters kan dit fiasco nog resulteren in slechts een flinke waarschuwing, maar voor Wiebes en Rutte wordt het zeer spannend. Onze premier kan het debat, in politiek opzicht, alleen nog heelhuids verlaten als Wiebes aftreedt. Zeer moeilijk voor Rutte, maar er zijn natuurlijk meer bewindslieden afgetreden waar ook Rutte verantwoordelijkheid had moeten nemen. In de vorige zaken kon Rutte zich nog verschuilen achter 'ik wist het niet'. Nu is het duidelijk dat die het wel wist.
Stelt u zich voor, Wiebes wordt politiek gezien geofferd om Rutte te laten blijven, zal dat binnen de gelederen van de VVD nog wel getolereerd worden? Er zijn maar zo veel mensen om politieke te offeren en er zijn maar zo veel kansen voordat de emmer leeg is. Het is duidelijk dat er minimaal één iemand weg moet, anders verliest de regering heel veel van haar geloofwaardigheid. Dat zou fataal zijn in een coalitie met maar één zetel meerderheid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten