shutterstock 2275867503
Melnikov Dmitriy / Shutterstock.com

Follow the Money: EU weigert geheime Signal-berichten van ministers vrij te geven

EU16 apr , 20:30
Wat doen Europese ministers van Buitenlandse Zaken als ze iets belangrijks delen? Juist, die duiken in een besloten Signal-groep. Klinkt als een vriendengroep op vakantie, maar dan met diplomatieke gevolgen. Volgens Follow the Money heeft de Europese Unie nu eindelijk toegegeven dat die berichten bestaan – maar ze weigert ze vrij te geven. Want transparantie? Ja, maar liever niet als het spannend wordt.
We weten allemaal dat politici appen, net als wij allemaal. Dat was ook nooit echt een geheim. Wat wél nieuw is: de EU heeft nu voor het eerst erkend dat zij toegang heeft tot berichten van ministers die via Signal zijn verstuurd. Dat is nogal wat. Tot nu toe was het mantra van Brussel dat zulke berichten “niet worden opgeslagen” en dus ook niet kunnen worden opgevraagd.
Maar toen Follow the Money vroeg naar een foto die in die appgroep zou zijn gedeeld, werd ineens duidelijk dat de Europese diplomatieke dienst (EDEO) die wél had. Alleen: ze willen ‘m niet geven. Reden? Het zou het “vertrouwen en de effectiviteit van de diplomatie” schaden. Geloofwaardigheid? Lijkt me dat die juist wat averij oploopt als je eerst zegt dat iets niet bestaat, en dan weigert om het te delen omdat het... wél bestaat.

De EU heeft een transparantieprobleem

Het is niet de eerste keer dat de Europese Unie zich van haar meest schimmige kant laat zien. Denk even terug aan die beroemde Pfizer-sms'jes tussen Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de CEO van Pfizer tijdens de vaccindeals. Ook die berichten zijn nooit vrijgegeven. Intussen ligt die zaak al een jaar bij het Europees Hof in Luxemburg.
Maar deze nieuwe Signal-soap maakt alles nóg pijnlijker. Want nu zegt de EU dus zélf: ja hoor, we hebben toegang tot die berichten. Maar je krijgt ze lekker niet. Want gevoelige informatie. Internationale relaties. Vertrouwen. De standaardtoverwoorden waarmee elke journalist of burger naar huis wordt gestuurd.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun DDS! De Dagelijkse Standaard vecht tegen de stroom in en brengt u het nieuws en de opinie die de mainstream media vaak voor u verzwijgen. Maar dit belangrijke werk kost geld en wij zijn volledig afhankelijk van de steun van onze lezers. Wilt u dat wij doorgaan? Help ons dan met een donatie via BackMe! Elke bijdrage, groot of klein, helpt ons om uw stem te blijven vertegenwoordigen en de strijd voor een écht rechts geluid voort te zetten. Doneer nu via: https://dds.backme.org/
Wat deze affaire vooral laat zien, is dat transparantie in de EU nog altijd een luxe is – geen recht. Terwijl ministers elkaar foto’s sturen en strategische info uitwisselen op versleutelde apps, blijft de burger in het duister tasten. De boodschap van Brussel: vertrouw ons maar, terwijl wij zelf niemand vertrouwen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten