Mark Rutte hoopte op steun bij aankoop Air France-KLM, maar kreeg vooral protest!

Geen categorie02 mrt 2019, 20:05
Het Nederlandse kabinet lijkt op ramkoers te liggen met Parijs. Onenigheid dit keer is de controverse rondom het opkopen van aandelen door de Nederlandse staat. Die kocht afgelopen weken (verondersteld, red.) voor miljoenen aandelen van de beurs om een groter aandeel te krijgen in Air France-KLM. Parijs reageerde direct en was 'verbaasd', zo lezen we in de pers. Voor Mark Rutte en zijn kornuiten in het kabinet komt het relletje als een welkome afwisseling.
Voor Mark Rutte moet het een welkome afwisseling zijn. Eindelijk wordt er in het maatschappelijk debat een onderwerp behandeld waarin hij kan excelleren in een 'ons versus hen'-verhaal. Frankrijk versus Nederland dus. Lekker inspelen op de patriottistische gevoelens en hopen dat de burger 'bijt' en netjes voor de VVD tekent bij de verkiezingen. Maar tot dus ver loopt het niet zo goed met deze insteek.
De protagonist in deze is natuurlijk Rutte en zijn minister, Wopke Hoekstra (CDA). De antagonist is de Franse president Emmanuel Macron. Ondanks de inzet van Hoekstra beleefde het aandeel van Air France-KLM een slechte week en verloor het aandeel flink wat waarde. Rationele redenen om zo snel in te stappen zijn er dan ook niet en Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) heeft al vragen voorbereid om Rutte en zijn minister het vuur aan de schenen te leggen.
Dat is conform onze eerdere verwachtingen toen we schreven:

Maar reken er maar op dat de Tweede Kamer hier binnenkort wel vragen over gaat stellen. Zeker na vandaag!

Het verhaal Air France-KLM bood Rutte de kans om te laten zien hoe hij zich hard maakt voor het 'Nederlandse belang'. Hierbij diende de opkoop van de aandelen als een symbool. Het is vooral een duur gokje. De Fransen, die deze symbolische stap blijkbaar niet als zodanig interpreteren, maken zich zorgen. Macron eiste 'opheldering'. Het moet Rutte ongetwijfeld tegenvallen. De verloop van deze actie.
Waar de kans bestond dat Nederland zich achter hem zou scharen 'voor het Nederalndse belang', lijkt hij vooral op protest te kunnen rekenen. Best sneu als je er zo over nadenkt. In het verleden hadden Nederlanders zich wellicht achter Rutte geschaard als 'de man die ons door de recessie hielp', maar nu lijkt zelfs de goodwill op zijn belangrijkste eigen terrein, de economie, verspeeld.
Komende weken zal Rutte nog meer stevige vragen kunnen verwachten vanuit de Kamer.
Hoe hij daarop reageert en de antwoorden die zijn minister geeft zullen bepalend zijn of Nederland de spontane actie alsnog zal steunen of niet. Rutte hoopt natuurlijk van wel, voor hem is het een uitgelezen kans om Macron als zondebok af te schilderen en zichzelf als 'de redder in nood'. Maar zover is het nog niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten