Lokale productie, dat is het hele eieren eten

Geen categorie15 apr 2014, 15:00
 
Eieren komen van de kip. Dat lijkt logisch, maar er groeien generaties op die beter weten, of ze komen uit  de supermarkt – gepresenteerd in doosjes op overzichtelijke schappen. In Amsterdam kunnen onwetenden sinds kort de levende eiermachines aan het werk zien.
Op een braakliggend stuk grond, ingeklemd tussen de ringweg en de zich uitbreidende stad, staat sinds een maand een laag, rond gebouw. Bij nadere beschouwing bestaan de wanden van het gebouw uit gaas. En daarachter scharrelen kippen: grote, bruine, bijna blozend gezonde kippen, die rondpikken in het gras, zich koesteren in het zonnetje of een bad nemen in het zand. Dieper in de stal staan hokken en stokken – daar worden eieren gelegd en gaan de dieren ’s avonds op stok.
Duurzaam
Het is de eerste demonstratiekippenhouderij van Rondeel, een in Wageningen bedacht concept voor duurzame pluimveehouderij. Deel van de ideologie achter de nieuwe vorm van produceren is de kippen met hun eieren terug te brengen naar de mensen – en dus naar de stad. De stal in Amsterdam-Zuid, nabij het station RAI, levert dagelijks zo’n 190 eieren en is een mini-uitvoering van grotere houderijen in Barneveld, Ewijk en Wintelre.
In Amsterdam, aan de voet van de Zuid-as, zwaait Timon Brandsen de scepter over de ongeveer 200 kippen op zijn Ei-land. Hij verzorgt ze en is verder de hele dag aanwezig om bezoekers te vertellen over het rondeel. Timon is de zoon van Gerard Brandsen, die de eerste Rondeelhouderij in Barneveld bestiert – in een lange familielijn van pluimveehouders.
Mest
Er is veel te vertellen over de manier van kippen houden: het gebeurt op een dier- en milieuvriendelijke manier. De hennen – een rustige soort, speciaal voor de stad – hebben een nachtverblijf, een dagverblijf en een nagebootste bosrand – ze lopen vrij rond en kunnen naar buiten. Het voer van de kippen is niet biologisch, maar wel duurzaam geproduceerd. De mest wordt ter plekke gedroogd en is erna te gebruiken voor het vruchtbaar maken van tuinaarde. Het miniRondeel wekt bovendien zijn eigen stroom op, via de zonnepanelen op het dak.
Timon Brandsen vertelt dat na een maand de mensen het rondeel weten te vinden. “We leveren nu ook eieren aan een paar restaurants in de buurt. En mensen komen hier verse eitjes halen.” Dat is ook het hele idee achter de rondeel; uiteindelijk moet er een grotere versie komen op een geschikte locatie in de stad (en liefst zo veel mogelijk andere steden) waarmee de hele bevolking voorzien kan worden van lokaal en duurzaam geproduceerde eieren.
Automatiek
Zover is het nog niet, maar de komende twee jaar wordt er van alles gedaan om burgers te overtuigen van de voordelen en mogelijkheden van duurzame voedselproductie. Er worden in het miniRondeel evenementen, exposities en workshops georganiseerd. En met het Paasweekend in het vooruitzicht zijn er uiteraard speciale acties.
Het is bijna te mooi om waar te zijn: gelukkige kippen, duurzame energie, en lekkere eitjes (die je ook uit een automatiek bij het miniRondeel kunt trekken). Maar het kan dus blijkbaar wel. Met net iets meer liefde, aandacht en inventiviteit. En wie het toch niet kan geloven, moet zelf maar gaan kijken – het miniRondeel is de hele dag toegankelijk voor nieuwsgierige bezoekers.
 
MiniRondeel 't Ei-land, Gaasterlandstraat 4, Amsterdam. Dagelijks open voor bezoekers van 9 tot 18 uur.
 
 
 
 
 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten