Amsterdam gaat een enquête houden naar het financiële wanbeheer van de stad. PvdA-leider in spe
Lodewijk Asscher kan zijn borst natmaken: de Amsterdamse gemeenteraad gaat een enquête houden naar het financiële beheer van de gemeente de afgelopen jaren. Een enquête is het aller-, allerzwaarste onderzoeksmiddel dat de raad heeft.
De vorige keer dat het middel werd ingezet in de hoofdstad, was vanwege de uit de hand gelopen kosten van de Noord-Zuidlijn. Het initiatief komt van CDA en Partij voor de Dieren, maar ook D66, VVD, SP en ja,
zelfs de PvdA steunen het onderzoek. CDA-fractievoorzitter Marijke Shahsavari
zegt:
"We zien dat een aantal afdelingen zoals de belastingdienst en de Directie Middelen en Control, die toezicht moet houden, slecht functioneren. We willen weten hoe dat kan, wat eraan gebeurt en welke lessen we kunnen trekken."
De Amsterdamse Directie Middelen en Control (DMC) blijkt
een complete chaos te zijn geweest de afgelopen tijd. In augustus werd de directeur van de dienst Victor van Woerkom uit zijn functie gezet. Eind vorige maand nog kwam er een zeer kritisch rapport uit over de DMC:
Daarin wordt gesproken over een directie in verwarring, korte-termijndenken, het ontbreken van een heldere organisatiestructuur en slechte samenwerking met andere diensten.
Dat rapport kwam er niet voor niets. Eind 2013 beging toenmalig wethouder van
Financiën Pieter Hilhorst (PvdA)
een enorme blunder: zijn belastingdienst maakte niet 1,88 miljoen euro aan uitkeringen over, maar 188 miljoen euro. Een deel van dat belastinggeld is definitief verdwenen.
Dat er een enquête wordt gehouden, is uitstekend, maar het zou lang niet zo spannend zijn als Asscher, nu vicepremier maar voor zijn vertrek naar het kabinet nog wethouder van Financiën en partijleider van de PvdA, niet ook voor de enquêtecommissie zou moeten verschijnen. Gelukkig komt hij ook aan de beurt. Lees verder op
pagina twee.
De krant schrijft:
In de enquête zal ook de rol aan de orde komen van huidig vice-premier Lodewijk Asscher, tot zijn vertrek naar het kabinet in 2012 wethouder van Financiën en partijleider van de PvdA in Amsterdam. Ook wethouder Eric van der Burg (VVD), in het vorige college belast met Personeelszaken, zal hoogstwaarschijnlijk voor de enquêtecommissie moeten verschijnen.
Dat wordt nog ontzettend spannend. Hier bij De Dagelijkse Standaard zullen we de ontwikkelingen rondom de enquêtecommissie intensief volgen. Zoals ik een paar dagen geleden schreef over de (on)mogelijkheid van Asscher als
de nieuwe PvdA-leider:
Asscher is medeverantwoordelijk voor
de financiële puinhoop die zijn opvolger en inmiddels vertrokken wethouder Pieter Hilhorst in zijn schoot kreeg geworpen. Het laatste woord is daar nog niet over gezegd, en Asscher weet het. De lijken in de kast komen er een keer uit, en het meest geschikte moment daarvoor is de eerstvolgende landelijke verkiezingscampagne met hem als partijleider.
Asscher moet wel van heel goeden huize komen om niet politiek beschadigd te raken door de enquête. Ik denk zelfs dat dat onmogelijk is. Dit gaat Asscher veel krediet kosten, krediet die hij nu juist goed kan gebruiken om Diederik Samsom definitief van de troon te stoten als de Provinciale Staten-verkiezingen zwaar beroerd uitpakken voor de PvdA.