De verassing is compleet: Trump wint de verkiezingen.
Lees ons artikel 'Donald Trump wint de Amerikaanse verkiezingen.'
De Associated Press geeft Pennsylvania aan Trump.
En daarmee de verkiezingen dus ook.
https://twitter.com/AP/status/796240279216988162
Trump wint.
De gezaghebbende Amerikaanse website Decision Desk HQ heeft aangekondigd dat Trump de verkiezingen heeft gewonnen. Hier is de kaart van de Verenigde Staten: de rode staten zijn gewonnen door Trump, de blauwe door Hillary.
https://twitter.com/DecisionDeskHQ/status/796230347763646464
De aandelenmarkten zijn niet blij.
De aandelenmarkten hebben al gereageerd op de ontwikkelingen in Amerika, waar Trump weleens de verkiezingen kon winnen. Het gevolg? Ze donderen in elkaar. Dit komt ongetwijfeld grotendeels door Trumps plannen voor importheffingen en zijn anti-vrijhandel retoriek. De vraag is nu: zet hij die plannen daadwerkelijk om in beleid of blijft het bij wat geroep?
Hillary Clinton wint Nevada.
Eén van de weinige battleground states waar de peilingen het goed hadden: Nevada gaat naar Hillary Clinton. In theorie kan ze Trump nog steeds verslaan, maar dat wordt wel bijzonder lastig.
Trump aan de leiding in Pennsylvania.
Met zo'n 90 procent van de stemmen geteld in Pennsylvania -- nog een staat met veel blanke arbeiders -- gaat Trump daar nu ook aan de leiding. Als die staat echt naar hem gaat is het klaar: hij is dan de volgende president van de Verenigde Staten. Wat zou dat een ongelooflijke verrassing zijn: alle peilingen (met uitzondering van die van de LA Times) lieten zien dat Hillary het (vrij gemakkelijk!) zou winnen. Niet dus. Alle peilingen in de prullenbak.
Trump wint zowel Iowa als Wisconsin.
Zijn overwinning in Iowa is zoals verwacht, maar in Wisconsin heeft Trump echt de hele wereld verrast. Hillary Clinton kan hem nog steeds verslaan -- ze moet dan winnen in Michigan, Nevada en New Hampshire -- maar we kunnen nu al concluderen dat Trump sowwieso verrassend goed gepresteerd heeft. Ja, ook wij van DDS zaten er volkomen naast. Hoe dat komt? Net als alle andere journalisten en commentatoren baseerden wij ons op de peilingen. Die varieerden van 'een kleine overwinning' voor Clinton tot 'ruime winst.'
Blijkbaar kunnen we peilingen voortaan maar het beste negeren. Ze zaten er naast in Nederland met het referendum over Oekraïne, in Groot-Brittannië over Brexit, de verkiezingen in Israël, Griekenland en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het enige waar ze nu nog voor dienen is als een soort van spel.
Trump ruim aan de leiding in Wisconsin.
Iedereen had Wisconsin aan Hillary Clinton gegeven. Dat kon weleens een vergissing zijn: Trump heeft namelijk een voorsprong van 60.000 stemmen. 64 procent van de stemmen zijn geteld. Kan Hillary een comeback maken? Zo niet, dan hoeft Trump Michigan niet eens meer te winnen.
UPDATE: Ohio stemde de afgelopen 56 jaar steeds op de winnaar van de presidentsverkiezingen.
Eerder deze avond werd bekend dat Trump Ohio heeft gewonnen. Dat is om meerdere redenen belangrijk. Niet alleen omdat Ohio maar liefst 18 kiesmannen te vergeven heeft, maar ook omdat Ohio in alle verkiezingen sinds 1960 heeft gestemd op de winnaar van de presidentsverkiezingen. De staat wordt dus gebruikt als voorspeller van de verkiezingen. Als dat nu ook opgaat, is het het zoveelste signaal dat Trump de volgende president wordt.
Trump wint North Carolina, komt steeds dichter bij het Witte Huis.
Een "huge win" voor Trump in North Carolina, aldus CNN. Obama won deze staat in 2008 en Romney won in 2012. De staat gaat nu voor Trump, een belangrijke stap in zijn route richting het Witte Huis. Zoals eerder vermeld doet Trump het veel beter dan verwacht en dat geldt ook voor North Carolina. Hij komt steeds dichterbij een overwinning.
Trump staat voor in Florida, North Carolina en Michigan. Als hij die wint, wordt hij vrijwel zeker president.
Het onmogelijke lijkt toch te gebeuren. Trump heeft momenteel een voorsprong in Florida, North Carolina en Michigan. Vooral die laatste staat is een grote verrassing – in alle peilingen hadden de Democraten hier een voorsprong. De kiesmannen van Michigan zouden genoeg zijn om Trump over de magische grens van 270 kiesmannen te helpen en hem naar het Witte Huis te sturen. President Trump wordt steeds waarschijnlijker.
Trump is overal onderschat.
Als er één ding duidelijk wordt door de uitslagen tot nu toe is dat Trump schromelijk is onderschat door de peilingen en de politieke analisten vóór de verkiezingen. De Republikeinse kandidaat is op stoom om Florida te winnen en doet het ook goed in staten als New Hampshire en Michigan, waar niemand hem een kans gaf. Vooral de prestaties in Michigan zijn indrukwekkend – nog lang niet alle stemmen zijn geteld, maar tot nu toe doet Trump het veel beter dan verwacht. Hij staat vier procent voor op Clinton terwijl 44 procent van de stemmen is geteld. Het wordt niet zo'n gemakkelijke overwinning voor Clinton als vooraf werd voorspeld. Trumps felle campagne lijkt dus zijn vruchten af te werpen.
Clinton wint Virginia.
Trump liep lange tijd voor op Clinton in de uitslagen die binnenkwamen, maar heeft Virginia niet weten te winnen. Zojuist zijn de uitslagen van het noorden van de staat binnengekomen, waar veel meer Democraten wonen. Trumps eerdere voorsprong werd snel weggevaagd en de 13 kiesmannen van Virginia gaan naar Clinton.
Trump wint Ohio!
Ohio is één van de belangrijkste swing states. Het kon alle kanten opgaan met deze staat, maar inmiddels is duidelijk dat Trump de meerderheid van de stemmen heeft behaald. De 18 Electoral Votes van Ohio gaan dus naar Trump. Diens winst in de staat is extra opvallend omdat de gouverneur van Ohio, John Kasich, weigerde om Trump te steunen. Hoewel Kasich een Republikein is, sprak hij niet zijn steun uit voor Trump. Toch heeft Trump de staat gewonnen, en de tussenstand is nu als volgt (via CNN):
Het blijft spannend, alle swing states liggen nog open
Het blijft spannend. Veel spannender dan verwacht zelfs, want de peilingen voorspelden een landslide overwinning voor Clinton. Ze kan nog steeds winnen, maar heeft niet zo'n overtuigende voorsprong als dat veel mensen hadden gedacht. Alle swing states liggen nog open en zijn 'too early to call' volgens CNN. Vooral in Florida (FL), New Hampshire (NH), North Carolina (NC) en Ohio (OH) is het spannend.
Trump loopt voor in swing state New Hampshire.
New Hampshire heeft slechts vier kiesmannen (van de 270 die nodig zijn om de presidentsrace te winnen) maar is een belangrijke swing state. Hillary ging uit van winst in de noordoostelijke staat, maar met 41 procent van de stemmen geteld loopt Trump vóór op zijn Democratische tegenstander. Het verschil is niet levensgroot, en er moeten nog veel stemmen worden geteld. Maar toch doet Trump het véél beter dan verwacht. Op Clintons hoofdkwartier maken ze zich nu zorgen.
https://twitter.com/FoxBusiness/status/796186696454901760
Republikeinen behouden meerderheid in Huis van Afgevaardigden.
Goed nieuws voor de Republikeinse partij: het Huis van Afgevaardigden blijft in meerderheid Republikeins. Alle leden van het Huis worden elke twee jaar gekozen. Het lag in de lijn der verwachting dat de Republikeinen hun meerderheid zouden behouden, maar nu is definitief duidelijk dat dat de komende twee jaar ook echt het geval is. Volgens CNN is er geen manier meer waarop de Democraten nog een meerderheid zouden kunnen krijgen in het Huis. Zelfs als Hillary president wordt, moet ze opboksen tegen een Republikeins Huis van Afgevaardigden en waarschijnlijk een Republikeinse Senaat.
New York Times voorspelt Trump-overwinning.
Volgens the New York Times heeft Trump onder de huidige omstandigheden de meeste kans om de volgende president van de VS te worden. De krant baseert de voorspelling op de uitslagen die nog steeds binnenkomen. De voorspelling verandert steeds, maar is nu dus in het voordeel van Trump. Dat is opvallend, want de Times staat bekend als een linkse krant en zou dit dus niet zomaar beweren over een Republikeinse kandidaat.
https://twitter.com/nytimes/status/796180716979703809
Dollar stort in elkaar na goede resultaten Trump.
De koers van de dollar ten opzichte van de yen is gekelderd, waarschijnlijk door de goede resultaten van Donald Trump. De New Yorkse zakenman doet het veel beter dan verwacht, wat onrust op de beurzen veroorzaakt. Er wordt dus aan alle kanten serieus rekening gehouden met een verlies van Clinton.
https://twitter.com/business/status/796177430985773057
Linkse Amerikanen ongerust over goede resultaten Trump.
Democraten zijn niet blij met de goede performance van Trump tot nu toe.
https://twitter.com/GhostPanther/status/796176648148287488
Ook sommige Nederlanders zijn doodsbang voor een Trump-overwinning.
https://twitter.com/JanMuijtjens/status/796177562552729600
Trump ligt voor in swing states Florida, Ohio en Virginia. Die laatste is eigenlijk niet eens een echte swing state – Virginia werd gepeild voor Clinton. Hoewel Trump het er veel beter doet dan verwacht, betekent dat niet dat hij Virginia wint: het noorden van de staat wordt nu pas geteld, en daar stemt men doorgaans Democratisch.
Trump loopt voor in Virginia en North Carolina.
In beide staten worden de stemmen nog geteld, maar Trump doet het veel beter dan verwacht. De zakenman loopt iets voor op Clinton in de stemmen die tot nu toe geteld zijn. Met name in Virginia is dat een verrassing, aangezien Democraten de laatste gouverneurs- en senaatsverkiezingen in deze staat wonnen. Het zal een grote schok zijn voor Clinton als Trump deze staat inderdaad wint. North Carolina is deze verkiezingen een echte swing state: het kan allebei de kanten opgaan. Aangezien Trump het beter doet dan verwacht, ziet het ernaar uit dat hij de staat best eens zou kunnen winnen.
Trump wint Texas
Democraten hoopten Texas voor Hillary te kunnen winnen. De staat heeft de afgelopen decennia telkens op de Republikeinse presidentskandidaat gestemd, maar Democraten hoopten te kunnen profiteren van de impopulariteit van Trump. Helaas voor Hillary heeft Trump de staat gewonnen en gaat hij ervandoor met de kiesmannen.
Texas zoals verwacht naar Trump. Staat nu op 128 tegenover 97 voor Clinton. #Electionnight @nporadio2
— Jan-Willem Roodbeen (@JWRoodbeen) 9 november 2016
Clinton loopt nipt voor op Trump.
Op dit moment loopt Clinton voor in de race voor het Witte Huis, maar nog lang niet alle uitslagen zijn binnen. Dit is hoe de verdeling er nu uitziet. Let op: dit zijn de kiesmannen die zeker zijn. Florida, waar nog steeds stemmen geteld worden, is in dit overzicht niet meegenomen. Er zijn 270 kiesmannen nodig om president te worden, dit is de tussenstand:
Trump wint Florida
De New York Times heeft Florida 'gecalled' voor Donald Trump. De uitslagen zijn nog niet allemaal binnen, maar de krant denkt zeker te weten dat Trump nipt heeft gewonnen. Als dat klopt, gaan alle 29 kiesmannen van de staat naar hem – een grote klap voor Hillary Clinton. Florida is misschien wel de belangrijkste staat van deze verkiezingen, vooral voor Trump. Zonder Florida te winnen, kon Trump een overwinning wel vergeten. Toch betekent dit niet dat Clinton verslagen is: ze heeft meerdere routes om een meerderheid te behalen in het Electoral College. Maar het wordt dus veel spannender dan verwacht.
Republikeinen behouden waarschijnlijk de Senaat.
De Republikeinen maken veel kans om hun meerderheid in de Senaat te behouden. Het werd verwacht dat de Democraten belangrijke zetels zouden veroveren, waardoor de verdeling in de Senaat 50/50 zou worden. Nu lijkt Marco Rubio zijn Senaatszetel in Florida te behouden, en heeft Todd Young de race in Indiana gewonnen. Vooral die laatste uitslag is een klap voor de Democraten. Zelfs als Hillary president wordt, is de kans groot dat ze moet opboksen tegen een Republikeinse Senaat en een Republikeins Huis van Afgevaardigden.
https://twitter.com/NumbersMuncher/status/796162313803988993
Het is nek-aan-nek tussen Hillary Clinton en Donald Trump.
Op dit moment komen de uitslagen binnen van meerdere staten. Van sommige staten is de uitslag geen verrassing – het linkse Rhode Island stemt zoals verwacht op Hillary, en de rechtse staat Oklahoma heeft in meerderheid op 'the Donald' gestemd. Maar hoe zit het met de swing states? Op dit moment gaat het nek-aan-nek in de belangrijke swing states, waaronder Florida. Trump loopt nu iets voor in Florida met 91 procent van de stemmen geteld.
https://twitter.com/FoxBusiness/status/796165405945561088
Wie mag er straks plaatsnemen in het Witte Huis? Dat beslist het Electoral College. Vanavond komen we te weten wie de volgende president van de Verenigde Staten vna Amerika wordt: zakenman Donald Trump of voormalig first lady, senator en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Om te winnen moeten de kandidaten een meerderheid van de stemmen in het Electoral College behalen.
https://twitter.com/tgradous/status/795966387881656320
Elke staat heeft een bepaald aantal kiesmannen – hoe meer mensen in de staat, hoe meer kiesmannen. Haalt een kandidaat de meeste stemmen in een staat, gaan alle kiesmannen naar die kandidaat.