Vanavond en vannacht is het zo ver: we horen eindelijk wie de nieuwe president wordt van de Verenigde Staten van Amerika. Hoewel met name Amerikanen de campagne op de voet volgden (logisch, het gaat om hun land) gold en geldt dat ook voor heel veel Nederlanders. Als geen ander volkje zijn wij namelijk buitengewoon geïnteresseerd in de handel en wandel van andere landen, en met name in Amerika, het machtigste land op aarde. Dat is niet zo gek: wat er in Amerika gebeurt heeft immers ook impact op de rest van de wereld, niet alleen in het Midden-Oosten, maar ook in Nederland zelf. Ook wij voelen elke hapering op de Amerikaanse aandelenmarkt de Dow Jones.
Hillary Clinton begon vandaag
als dé grote favoriet aan verkiezingsdag. Dat komt niet doordat ze zo ontzettend geliefd is; sterker nog, de Democrate is behoorlijk impopulair. Kiezers zien haar als oneerlijk en corrupt. Gelukkig voor haar (en jammer genoeg) zijn de
Republikeinen er echter in geslaagd om een nóg minder populaire kandidaat te nomineren. Ik heb het natuurlijk over
Donald Trump.
Toen Trump nog 'één van de vele Republikeinse kandidaten' was kreeg hij gratis en voor niets bijzonder veel positieve aandacht in de linkse Amerikaanse media. Enkele weken geleden vonden we uit waarom dat zo was:
Team Clinton geloofde dat hij de enige kandidaat was die van Hillary zou verliezen. Bij alle andere kandidaten achtten ze de kans groot dat de voormalige First Lady en minister van Buitenlandse Zaken roemloos ten onder zou gaan. En dus deden zij en haar mediavrienden er alles aan om Trump de officiële presidentskandidaat van de Republikeinen te maken.
De komende uren gaan we ontdekken of het plan van de
Democraten geslaagd is.
Gelukkig voor lezers van
De Dagelijkse Standaard hoef je daarvoor niet bij de traditionele, linkse media zijn. Ook DDS volgt de ontwikkelingen in Amerika op de voet. Vannacht zal onze eigen redacteur Paul van der Bas een mooie liveblog bijhouden waarin hij je op de hoogte zal houden van de meest recente ontwikkelingen waaronder, natuurlijk, de uitslagen per staat. Kom vanavond en vannacht dus vaak terug om het allemaal te lezen.
Overigens nog even een tip: houd met name North Carolina, Florida, New Hampshire, Pennsylvania, Michigan, Nevada en Ohio in de gaten. Eigenlijk moet Trump al die staten winnen om nog kans te hebben op de eindoverwinning. Iedere keer dat je leest dat Clinton één van die staten op haar naam heeft geschreven kun je dus concluderen dat Trumps kansen steeds kleiner worden.
Mijn voorspelling: Hillary Clinton met meer dan 300 electoral college votes (kiesmannen). Ze zal haar overwinning grotendeels te danken hebben aan de steun van blanke vrouwen, hoogopgeleide blanken, katholieken en, hoe kan het ook anders, Latinos.
Kan het in theorie anders lopen? Jawel. Als
de meest recente kaart van RealClearPolitics goed zit heeft Trump nog wel degelijk een kans. Of in ieder geval een kansje. De enige 'maar' is dat RCP Florida, North Carolina
en Nevada aan Trump geeft. Dat lijkt nogal positief gedacht vanuit een Republikeins perspectief. Daarbij moet hij er dan ook nog eens voor zorgen dat de Amerikaanse blanke arbeidersklasse in historische aantallen naar de stembus gaan. Aangezien hij totaal geen grondoperatie heeft lijkt me dat een wensdroom voor mensen die hem steunen.
Natuurlijk is Amerika sowieso slecht af. Zowel Clinton als Trump zijn wat mij betreft ongeschikt als president. In een open en fair systeem zouden geen van beide de kandidaten van hun partij zijn, maar helaas; we zitten ermee opgescheept. Met andere woorden, zowel Amerika als de rest van de wereld verliezen vannacht hoe dan ook.
Het goede nieuws? Na vanavond verdwijnt in ieder geval één van hen van het politieke toneel. Waarschijnlijk is dat Trump. Clinton geef ik vervolgens maximaal vier jaar als president (aangenomen dat ze niet afgezet of doodziek wordt).