Leestips! De zaterdagbijlage van 18 januari 2014

Geen categorie18 jan 2014, 10:00
Op zaterdagen zal de redactie van DDSFI proberen u wekelijks een portie leesvoer voor het weekend mee te geven: tien artikelen die wij gaande de week selecteren uit de vloed van stukken over 'de toestand in de wereld': onze Zaterdagbijlage. Soms zullen dit artikelen zijn over zaken die niet aan bod zijn gekomen, andere vertegenwoordigen een visie die niet de onze is, maar desalniettemin van belang om kennis van te nemen en weer andere zijn bedoeld als 'kennisoverdracht'.
We geven de titel (wat direct ook de link is), en daaronder een korte beschrijving waar het artikel over gaat.
 
Amerikaanse firma werkt aan geldautomaten, die verbonden worden met de BTC-beurs van Mt. Gox, waar je bitcoins voor contanten kunt ruilen en vice versa.
Paper van twee auteurs van het fameuze Tinbergen Instituut over hoe economische convergentie tussen eurozone landen mogelijk vormgegeven zou kunnen worden. Gekozen opties hebben niet onze voorkeur, maar mooi historisch overzicht.
Heeft niks met Finance te maken, maar dit stuk in Scientific American is te mooi om niet te delen: over wiskunde als basis van het universum: "The Mathematical Universe Hypothesis implies that we live in a relational reality, in the sense that the properties of the world around us stem not from properties of its ultimate building blocks, but from the relations between these building blocks." 
Paul Kruger:over wetenschappelijke revolutie in de economische wetenschap, die volgens hem vervolgens door politieke én economische gevestigde orde wordt afgewezen.
Prachtige column over de teloorgang van de Westerse democratie van de Vlaamse wetenschapshistoricus Evert Peeters.
Inzichtelijk paper over de kosten, effecten en duur van interne devaluaties door Engelbert Stockhammer en Dimitris Sotiropoulos.
Controversiële column van Prof. Michael J. Boskin over de houdbaarheid van de Nederlandse verzorgingsstaat.
Prof. Hanke met een ander verhaal over inflatie dan de hoofdstroom media ons willen doen geloven..
Volgens een onderzoek van EU-adviseurs Viral Acharya en Sascha Steffen kost het redden van de Europese systeembanken € 770 miljard. Geen wonder dat het ESM wordt ingezet om individuele banken te redden...
Oxford Prof.Kevin O'Rourke over de risico's van interne devaluatie (zoals nu in eurozone), en dat dit kan leiden tot langdurige deflatie.
Klik hier voor een overzicht van mijn columns en volg mij hier op Twitter.
 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten