image 12
Donald Trump en Xi Jinping verklaren elkaar de economische oorlog. Foto: Grok / X.com.

Handelsoorlog? Nee: Trump herstelt eindelijk eerlijke concurrentie met China

Buitenland09 apr , 6:15

Donald Trump doet wat geen enkele andere wereldleider durft: hij laat zich niet chanteren door China. Waar het gros van de wereldleiders zenuwachtig begint te draaien bij een opgetrokken wenkbrauw uit Peking, zegt Trump: prima, dan gooien we er nóg een tandje bij.

Vandaag is het zover. De torenhoge importheffingen op Chinese producten zijn officieel van kracht geworden. 104 procent in totaal. Ja, dat lees je goed. En wat doet China? Ze piepen iets over "afpersing", kondigen hun eigen heffingen aan, en denken dat Trump gaat buigen. Fout gedacht.

Geen valse concurrentie meer: Trump eist een eerlijk speelveld

Trump begrijpt iets wat technocraten en globalisten nooit begrepen hebben: vrije handel is pas eerlijk als de regels voor iedereen gelijk zijn.

Decennialang heeft de VS buitenlandse producten met minimale of zelfs géén importheffingen toegelaten, terwijl Amerikaanse goederen in andere landen met muren van belastingen, quota’s en bureaucratische obstructie geconfronteerd werden. En wie betaalde de prijs? De Amerikaanse arbeider. De fabrieksarbeider in Michigan. De staalwerker in Ohio. De boeren in Iowa.

Trump zegt: genoeg is genoeg. Als China zijn markt afschermt, dan doet Amerika dat óók. Als de EU torenhoge btw, productstandaarden en handelsbarrières oplegt, dan komt daar een Amerikaanse reactie op. Want dit gaat niet om "straffen", dit gaat om herstellen. Herstellen van tientallen jaren van valse concurrentie, handelsverraad en economische zelfmoord.

China reageert? Prima. Trump verdubbelt

De heffingen van Trump kwamen niet uit de lucht vallen. China kreeg een ultimatum. Twee dagen later dreigde Trump al met een extra verhoging van 50 procent als China niet zou inbinden. En nu? Dat dreigement wordt gewoon uitgevoerd.

De globalistische media slaan natuurlijk meteen op tilt: "Handelsoorlog!", "Schade aan de economie!" – ja, dat zeggen ze altijd als er iemand opstaat die wél durft op te komen voor zijn eigen land. Maar wie even verder kijkt, ziet wat er werkelijk aan de hand is.

De beurzen reageerden heftig, zeker. Maar zelfs de Chinese beurs begon alweer licht te herstellen. Waarom? Omdat de markten aanvoelen dat Trump weet wat hij doet. Hij laat zich niet afpersen door Peking. En dat maakt indruk. Volgens het Witte Huis hebben bijna 70 landen contact opgenomen met Washington om hun eigen deals te sluiten.

Zelfs de EU, dat bastion van bureaucratie en lafheid, durft nu voorzichtig na te denken over een reactie. Ondertussen is Ursula von der Leyen weer druk bezig met het schrijven van verklaringen waarin niets staat.

Trump doet het voor zijn volk – niet voor Davos

Wat Trump hier laat zien, is leiderschap. Echte leiderschap. Niet het slappe gedraai van Europese politici die op hun knieën door Brussel kruipen om maar "een plek aan tafel" te houden. Trump zit aan tafel – aan het hoofd ervan.

Hij onderhandelt namens de fabrieksarbeider, niet namens lobbyclubs. Hij voert strijd namens de middenklasse, niet namens multinationals. En hij weet dat hij sterker staat dan China denkt. Want hij weet: uiteindelijk heeft China Amerika harder nodig dan andersom.

Steun DDS! De Dagelijkse Standaard vecht tegen de stroom in en brengt u het nieuws en de opinie die de mainstream media vaak voor u verzwijgen. Maar dit belangrijke werk kost geld en wij zijn volledig afhankelijk van de steun van onze lezers. Wilt u dat wij doorgaan? Help ons dan met een donatie via BackMe! Elke bijdrage, groot of klein, helpt ons om uw stem te blijven vertegenwoordigen en de strijd voor een écht rechts geluid voort te zetten. Doneer nu via: https://dds.backme.org/

Nederland moet wakker worden: leer van Trump

Terwijl Trump zijn economie beschermt en herstructureert, blijft Nederland achter met een elite die alleen maar knikt en buigt. Onze fabrieken sluiten, ons stroomnet explodeert, onze boeren worden gesloopt, en onze politici zeggen: “ja maar, de EU...”

Hoe lang nog pikken we dit? Hoe lang laten we ons als speelbal gebruiken in een globalistisch systeem dat alleen maar goed is voor Brussel en Beijing – maar niet voor Boxtel, Breda of Beilen?

Trump heeft het spel door. Hij speelt om te winnen. En dat zouden wij ook moeten doen.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten