In Rotterdam hebben de twee rechts-conservatieve partijen hun plan tegen radicalisering gepresenteerd voor Amsterdam en Rotterdam. De twee grootste steden in het land moeten hierin een belangrijke rol spelen, omdat deze twee steden het meeste ongemak ondervinden van de multiculturele samenleving. In de havenstad stellen de twee partijen, die officieel samenwerken, tentoon hoe ze dit voor elkaar gaan krijgen. Ze zetten in op de beëindiging van de samenwerking van gemeenten met het Turkse religieuze regeringsorgaan Diyanet. Dat orgaan ‘stuurt jihadpreken naar Nederland en is zeker geen spreekbuis voor Turkse Nederlanders,’ zegt Eerdmans. Onlangs verschenen er berichten dat het Turkse ministerie voor Godsdienstzaken in Diyanet-moskeeën opriep tot de ‘gewapende jihad’ in het Syrische Afrin.
Een sterkere rol van burgemeesters en buitenlandse financiering moeten ook aangepakt worden. Inhoudelijk gezien zijn deze twee partijen erg sterk, maar de vraag is of ze het kunnen implementeren. In Rotterdam is de politiek versnipperd. Als men de peilingen moet geloven moet er dadelijk een college aantreden van minstens vier partijen, waarbij vijf partijen het meest waarschijnlijke is. Daarnaast is in het linkse Amsterdam er een cordon sanitaire uitgeroepen met betrekking tot Forum voor Democratie.
D66 en andere linkse partijen doen ook moeilijk tegen Leefbaar, omdat de partij zo innige band heeft met Forum voor Democratie.
Uiteindelijk gaat het niet om de inhoud, want daarin zijn de twee partijen nagenoeg uniek in de twee gemeenteraden, maar gaat het dadelijk vooral om de uitvoering. Leefbaar Rotterdam heeft verrassend veel voor elkaar gekregen de afgelopen jaren, maar dat kwam vooral, omdat er maar drie partijen in het college zaten. Met vier of vijf partijen wordt het al veel moeilijker. We zullen het dus vooral moeten gaan afwachten. Al met al, goede plannen.