Waarschuwen tegen roken heeft iets hypocriets.
Het Britse verbond voor artsen wil een rookverbod in de auto. Volgens hen kan het gifgehalte in een auto wel 23 keer zo hoog worden als in een rokerig café. ( ) Als het aan de Britse artsen ligt moet de peuk voorgoed de auto uit. Zelfs als de roker alleen in z'n auto paft. Als het verbod er komt, is dat uniek.
Wie denkt dat een geseculariseerde samenleving ook het verdwijnen van predikers impliceert, heeft het goed mis. Een belangrijke factie in het leger der predikers is de geneeskundige wereld. Nu willen artsen het roken in autos dus verbieden. Mijn boodschap aan hen: hou toch eens op met dat gepredik, laat ons met rust en zie je eigen hypocrisie onder ogen.
Als iemand in zijn auto wil roken, moet-ie dat zelf weten. Ook als de roker anderen stoort, is dat niet zijn probleem. Als hij een goede gastheer is, dooft uw chauffeur zijn kankerstokje, maar niemand kan hem dat verplichten. Bovendien kunt u erop rekenen dat als autoroken in Nederland illegaal wordt, roken als zodanig binnen vijftien jaar verboden is. In uw eigen huis bent u dan namelijk ook geen heer en meester meer.
Volgens de Britse artsen is individuele vrijheid een onbeduidendheid die prima geofferd kan worden op het bewierookte altaar der Gezondheid. De roker fungeert als aartsvijand van een hypocriete gezondheidscultus waarin suiker en vet zonder meer werken van de duivel zijn. De gelovigen trappen hier enkel en alleen in omdat een stel marketeers en door deze sector betaalde artsen dat zegt. En dat is precies wat het waarschuwen tegen de gevolgen van roken zo hypocriet maakt. Gezond leven is in toenemende mate een marketingconcept en de medische wetenschap werkt daar gretig aan mee.
Suiker, bijvoorbeeld, is de afgelopen decennia uiterst verdacht gemaakt. In reactie op het vermeende gevaar van suiker is de voedingsmiddelenindustrie andere zoetmakers gaan gebruiken. Want we willen gezond én zoet. Entree: light-producten met aspartaam. Deze zoetmaker heeft een op zijn minst uiterst discutabele reputatie. Geen probleem dat er legio onderzoeken zijn die aantonen dat aspartaam kankerverwekkend is, want roken, dat is pas erg!
Medische onderzoekers zijn, met andere woorden, uiterst selectief in hun predikingen en dat is hoogst hypocriet. Waarschuwen tegen roken betekent geld in het laatje; er is altijd wel een of ander clubje dat geld wil uittrekken voor het komische duo informeren en voorlichten.
Denkt u hier eens over na: als de staatsomroep waarschuwt tegen het toenemend racisme onder autochtonen, terwijl zich ondertussen een multicultureel drama voltrekt, heeft dat ook iets hypocriets. Het is de ogen sluiten voor een werkelijk waar minder winst in zit. Dat is precies wat er in de campagne tegen roken gebeurt: roken is slecht, maar doordat we ons er gedwongen blind op staren, worden de duistere allianties tussen voedingsmiddelenindustrie en de medische wereld aan het zicht onttrokken.
Totdat de medische wereld de hand in eigen boezem heeft gestoken en zich aan grondig zelfonderzoek onderwerpt, kan het opgeheven vingertje beter even achterwege blijven.