Laadpalen voor elektrische auto's vormen een bron van ergernis voor buurtbewoners

Geen categorie06 jan 2018, 17:00
Enigszins ironisch dat een middel dat gefundeerd is door morele redenen de kern is van veel kopzorgen en frustratie. De laadpalen voor elektrische auto's zorgen voor veel ruzies en frustraties bij buurtbewoners en gemeenten zelf hebben nauwelijks coherent beleid omtrent elektrische auto's.
Ze zijn vooral nuttig voor het morele gelijk en ze hebben ook nog eens een futuristische uitstraling. De laadpalen met daaraan de elektrische auto's zijn hét toekomstbeeld voor Nederland. Steeds minder benzineauto's en steeds meer (semi)elektrische auto's. De regering heeft er ook een sterk subsidiebeleid op nagehouden de afgelopen jaren, waardoor mensen gestimuleerd werden om deze milieuvriendelijke vehikels te kopen.
Zo gezegd zo gedaan, maar de laadpalen zorgen niet alleen voor een psychologisch klopje op de eigen schouder, maar zijn ook een populair onderwerp voor burenruzies. Er zijn wel laadpalen en ze komen overal als paddenstoelen uit de grond, maar een coherent beleid is er niet. Dat zie je aan het gebruik van die verdomde milieuvriendelijke paaltjes en ook aan de esthetiek van die verrekte dingen:

"Ze hebben een laadpaal recht voor mijn deur gezet. Met een enorm bord erbij. Het ziet er niet uit. Bovendien is het een privéparkeerplek geworden. De aanvrager van de paal laat zijn auto er soms dagen staan. Dat leidt tot irritaties. Een taxichauffeur heeft een keer 's nachts de hele buurt wakker getoeterd omdat hij niet kon opladen."

Luuk Wegman woont in Almere-Haven en heeft zich bij de gemeente beklaagd over de laadpaal. "We zitten hier aan het eind van de straat, die bovendien overgaat in een fietspad. Doodlopend dus", zegt Wegman. "Dat klopt niet met het beleid dat laadpalen op goed zichtbare en goed bereikbare plekken moeten staan. Het liefst aan de kop van een straat of op een parkeerpleintje."

Is dit wereldnieuws? Nee helemaal niet, maar het is wel grappig om te zien wat er gebeurd als er politieke motieven zijn om beleid in te voeren, maar er uiteindelijk meer problemen opkomen dan dat het beleid iets oplost. Zo zie je maar dat de (lokale) overheid nog helemaal niet ingesteld is op dit soort futuristische probeersels.

Het leidt in verschillende gemeenten inmiddels tot bezwaarschriften, weet Verbeet. "Iedereen is voor elektrisch rijden, maar tegen een laadpaal voor de deur. Best begrijpelijk. Je bent toch je favoriete parkeerplek kwijt als je zelf geen elektrische auto hebt. En dan heb je ook nog de irritatie over 'laadklevers', mensen die hun auto laten staan met de stekker erin terwijl de auto allang is opgeladen. Zolang de stekker erin zit, is dat niet verboden."

Burenruzies en fricties binnen een gemeenschap. Wat zo een paaltje wel niet los kan maken en kan veroorzaken. Lachwekkend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten