In deze tijden van (politieke) censuur is het fijn om te zien wanneer de vrijheid van expressie en meningsuiting serieus genomen wordt en wordt verdedigd. Veel mensen hadden klachten ingediend bij Twitter vanwege de 'bedreigingen' die Donald Trump de wereld in slingert. Twitter denkt er niet aan hem een ban te geven.
Het bedrijf schrijft nu dat ‘een wereldleider’ geen ban krijgt omdat ‘het verwijderen van hun omstreden tweets belangrijke informatie zou achterhouden die mensen moeten kunnen zien en bediscussiëren’. Daarbij, meent het sociale media-kanaal, zou een blokkering een wereldleider niet het zwijgen opleggen. ‘We werken hard om onbevooroordeeld te blijven.’
Sociale media zijn een digitale strijdperk geworden van meningen waarbij de grenzen van het betamelijke worden bereikt. Sociale media en het internet hebben een oude discussie nieuw leven ingeblazen: hoe ver reikt de vrijheid van meningsuiting? Sommige mensen willen grenzen stellen en meer uitspraken strafbaar stellen als het gekenmerkt kan worden als 'hate speech'. De andere kant stelt dat beledigd zijn een keuze is en dat de vrijheid van meningsuiting onbeperkt is.
Aangezien sociale media een belangrijke rol hebben gekregen en een belangrijke publieke functie, stellen sommigen dat ze ook zo moet handelen. Uiteindelijk is het een private onderneming en mag het bedrijf zelf bepalen wat de gedragsregels zijn. Dit kan leuk zijn of het kan tegen sommige haren instrijken. Naar mijn mening moeten mensen geen ban krijgen, want ik heb liever hatelijke opmerkingen zichtbaar dan dat ze verdwijnen in het ondergrondse.