Kunstenaarsvakbond FNV Kiem en stichting Cultuur-Ondernemen spannen een rechtszaak aan tegen de staat om abrupte stopzetting van de Wet Werk en Inkomen Kunstenaars te voorkomen. De staat wil een eind maken aan uitzonderingsregels in de bijstand. De bonden zien de dreiging echter aankomen: straks moeten kunstenaars nog aan het werk. Dat is het risico van het vak, zou ik zeggen.
Volgens de huidige WWIK-regeling, heeft iedereen die zichzelf 'kunstenaar' noemt - en dat mag als je 1) bent afgestudeerd aan de kunstacademie of 2) al een jaar lang aantoonbaar knutselt - recht op 70% van een bijstandsuitkering.
Gratis geld dus. Het kabinet wil deze regeling met ingang van 1 januari 2012 stopzetten.
Kunstenaarsbonden zijn het daar
niet mee eens. Zij vallen de staat aan op het ontbreken van een overgangsregeling. Bovendien uiten ze hun ressentiment door op uw onderbuik in te spelen.
Zo hier een prachtig staaltje
populistisch protest vanuit stichting Cultuur-Ondernemen. Volgens directeur Jo Houben zal u, de belastingbetaler, alleen maar meer geld kwijt zijn aan Neerlands fröbelaars. Immers, met het afschaffen van de WWIK hebben ze geen recht meer op 70%, maar op 100% bijstandsuitkering.
Dat klinkt als een averechts effect, inderdaad. Maar wacht even: komen al deze creatieve geesten in de bloei van hun leven massaal terecht in de bijstand?
Met deze bewering bevestigt Houben wat u en ik al lang dachten: kunstenaars kunnen niet werken. Immers, daar is de bijstandsuitkering toch voor bedoeld?
Gelukkig wordt in het echte leven, de harde dagelijkse realiteit, de bijstand je niet zomaar in de schoot geworpen. Zeker niet als je nog geen 27 jaar bent. Dit betekent dat een kunstenaar, wier aquarelletjes bij nader inzien niet direct als warme broodjes over de toonbank gaan, misschien wel een tijdje een echte baan zal moeten hebben.
Mijns inziens is dit het risico van het volgen van een luxe-opleiding als de Kunstacademie. Het is prachtig om kunstenaar te zijn, maar verwacht niet dat de staat je geld toestopt, wanneer de zaken niet direct lopen. Het pamperen van kunstenaars is een mooi project in tijden van welvaart. In het financiële klimaat van vandaag moeten we gewoon allemaal werken voor ons geld.