Vrouwen die op mannen lijken.
Dit is veruit het meest hilarische verhaal dat ik deze week heb gelezen: KPN schaft vrouwenquotum af, tot u gebracht door het FD.
In de inleiding van het artikel wordt uitgelegd wat er precies aan de hand is:
Vrouwen worden bij KPN niet langer voorgetrokken. Het voorrangsbeleid heeft te veel ongewenste bijeffecten. Telecombedrijf KPN is gestopt met het voortrekken van vrouwen voor hoge functies, dat zegt Program Director Social Return, Inclusion en Diversity van KPN Jasper Rynders in het online magazine Intermediar. 'We hanteren sinds anderhalf tot twee jaar geen specifiek vrouwenquotum meer ondanks het feit dat er een positief effect is geweest op het aantal vrouwen werkzaam in de organisatie', aldus Rynders.
Vervolgens wordt uitgelegd waarom het quotum aan de kant is geschoven. Het effect op het aantal vrouwen dat werkzaam is in de organisatie - en dan zeker in hoge functies - is immers positief geweest. Waarom zou je er dan toch van af willen?
Nou, één van de voornaamste redenen: allochtone mannen klagen dat ze minder kans op een hoge functie maken. Met andere woorden, de ene groep die positief gediscrimineerd wordt voelt zich bedreigd door een andere groep die dezelfde voorkeursbehandeling krijgt. Zie het maar als een concurrentiestrijd der slachtoffers. Allochtone mannen hebben blijkbaar het gevoel dat ze die aan het verliezen zijn tegen vrouwen (van welke afkomst is irrelevant) en dus willen ze dat alleen zij voor worden getrokken.
Maar dat is niet de enige reden waarom KPN het belachelijke quotum heeft afgeschaft. Nee, uit intern onderzoek blijkt ook nog eens dat vrouwen die daadwerkelijk doorstomen tot leidinggevende functies erg veel op hun mannelijke collega's lijken.
Wat?
"We hoopten op meer leidinggevende vrouwen die vanuit hun vrouw-zijn deels andere belangrijke waarden, inzichten en kwaliteiten konden toevoegen aan het bedrijfsproces. We moesten de afgelopen jaren putten uit een beperkte groep vrouwen aangezien alle grote bedrijven in dezelfde vijver vissen. Uiteindelijk zie je vooral blanke, hoger opgeleide vrouwen, tussen de veertig en vijftig jaar oud met dezelfde sociale achtergrond binnenkomen."
En:
Het afscheid nemen van het voorkeursbeleid is niet alleen ingegeven door de klachten van allochtone mannen. Ook bleek dat de vrouwen die in hogere functies werden benoemd nauwelijks verschilden van hun mannelijke collega's.
Goh wat gek! Je zou bijna denken dat er eerst en vooral naar kwaliteiten wordt gekeken. Een bedrijf is op zoek naar bepaalde kwaliteiten en eigenschappen, als een kandidaat die heeft komt hij of zij in aanmerking voor een bepaalde functie. Het gevolg: je krijgt veel mensen die min of meer dezelfde eigenschappen hebben op min of meer deze posities.
De enige mensen die hier verbaasd door zijn, zijn politiekcorrecte do good'ers en nepfeministen die denken dat ambitieuze en hardwerkende vrouwen hulp nodig hebben om iets van hun leven te kunnen maken. De rest van de mensen leest dit soort nieuws en denkt: 'ja, dat is volstrekt logisch.'
Maar ja, leg dat die wereldverbeteraars maar eens uit.