Koninklijke Marechaussee wil burgers inzetten voor controles op Schiphol: risico's liggen op de loer

Geen categorie17 feb 2018, 17:00
Op Schiphol wordt het alsmaar drukker en de Koninklijke Marechaussee kan het allemaal niet meer aan. De rijen voor de controles worden langer en langer, maar het wordt op een gegeven moment ondoenlijk om op deze manier door te gaan. Daarom wil de organisatie burgers gaan inzetten voor 'simpele' zaken zoals paspoortcontroles of bij de controlepoortjes staan.

De extra grensbewakers krijgen een opleiding van vier weken met 80 uur zelfstudie, acht contactmomenten en een stage van drie maanden. Daarna worden ze ingezet voor eenvoudige controles, bij bijvoorbeeld de elektronische poortjes of balies voor reizigers met EU-paspoorten.

In plaats van extra mensen aannemen, dus professionals, wil de Marechaussee dus burgers gaan inzetten. Ik ben helemaal voor burgerlijk initiatief en maatschappelijk plichtsbesef, maar bij zoiets belangrijks als paspoortcontroles en surveillance bij controlepoortjes vind ik het een te groot risico met zich meebrengen. Ook al hebben ze training gehad en stage gelopen. Zulke dingen moeten aan professionals overgelaten worden.
In deze tijd van terrorisme en open grenzen is het te gevaarlijk om burgers in te zetten op plekken waar professionals verantwoordelijk voor moeten zijn. De open grenzen in de EU zorgen voor een extra groot risico en het gevaar met betrekking tot terrorisme komt niet meer alleen van buiten de Europese Unie. Binnen de EU zijn er ook veel groepen terroristen actief en 'lone wolves'. Die kunnen binnen de Europese Unie vrij reizen en dan moet je juist op vliegvelden louter professionals inzetten. De druk is begrijpelijk, maar dat los je niet op met burgerparticipatie, maar het verruimen van het budget en het aannemen van meer mensen. Daar moet op gefocust worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten