De Britse premier, Theresa May, wil zich inzetten voor een veiligheidsakkoord met de Europese Unie die volgend jaar bereikt moet zijn. May maakt beloften op basis van hoogmoed. Niet dat het haar schuld is, maar de Europese Unie wil het zo moeilijk mogelijk maken voor de Britten om akkoorden te sluiten. Op dit tempo duurt het nog jaren voordat er überhaupt een aantal akkoorden gesloten is. „De samenwerking die tot stand moet komen is er een die Groot-Brittannië en de EU een manier biedt om onze krachten het beste te bundelen waar we gemeenschappelijke belangen hebben”, zei May voor een gehoor van Europese en Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders.
De onderhandelingen over de
Brexit verlopen moeizaam, zeker omdat er sinds kort weer problemen zijn rondom de afspraken aangaande de gemeenschappelijke markt en de implementatie van Europese regels. Volgend jaar heeft het
Verenigd Koninkrijk niets meer te zeggen binnen de Europese Unie. Toch moet het land in de 'transitieperiode' de Europese regels handhaven, dus ook de regels waar het land niets over te zeggen heeft gehad. Dat stuitte op nogal wat verzet en nu staat ook die afspraak wankel.
Binnen de Europese Unie zijn er al geluiden dat ook het streven naar een veiligheidsakkoord niet gepaard gaat zonder enige strijd.
Jean-Claude Juncker is er in elk geval duidelijk over:
De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, bevestigde dat veiligheid en de brexit aparte onderwerpen zijn. „We hebben een veiligheidssamenwerking tussen Groot-Brittannië en de EU nodig. dat mogen we niet verwarren met andere vraagstukken over de brexit.”
Dit biedt niet veel perspectief voor de Britten. Ergo, dit gaat veel langer duren dan May hoopt. Alleen al omdat de
EU de Britten wil pesten en onder druk wil zetten om de rest van de wereld te laten zien dat de Britten niet zonder slag of stoot kunnen vertrekken.