Koningin Máxima door VN-rapporteur beschuldigd van medeplichtigheid moord Saoedische journalist Khashoggi

Geen categorie29 jun 2019, 14:00

Wát? Inderdaad ja, WAT?! De VN-rapporteur die de moord op Saoedische journalist Jamal Khashoggi onderzocht, beschuldigt koningin Máxima van medeplichtigheid. Hoe verzin je het! Dat meldt het AD.

Koningin Máxima sprak gisteren tijdens de G20-top in Japan met de Saoedische kroonprins. De Rijksvoorlichtingsdienst gaf aan dat er werd gesproken over microkrediet en vrouwen helpen ondernemingen op te starten.

De VN-rapporteur maakt hier een hoop stampij over. Agnes Callamard, speciaal VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies, neemt het Máxima namelijk kwalijk dat zij heeft gezwegen over de moord op Khashoggi. Wat Callamard betreft staat zwijgen gelijk aan medeplichtigheid.

De VN concludeerde, mede door het onderzoek van Callamard, dat er overtuigend bewijs was dat de journalist door Saoedi-Arabië is vermoord en dat kroonprins Mohammed bin Salman, samen met andere Saoedische hoogwaardigheidsbekleders, verantwoordelijk zijn.

Callamard vindt dat Máxima de kans had moeten grijpen om 'iets te zeggen en te handelen'. Ook D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma doet een duit in het zakje en vindt dat de ontmoeting überhaupt niet had moeten plaatsvinden:

'Wie daarvoor toestemming gaf, begrijpt niks van diplomatie en nog minder van beeldvorming.’

Want, zo vreest hij,

'De Saoediërs gaan hiermee aan de haal om Mohammed bin Salman voor te stellen als gerespecteerd wereldleider.'

Ja nou, wat een verschrikking dat zijn eigen bevolking een verdraaid beeld van hem heeft zeg. Het echte probleem hier is dat Máxima nu verantwoordelijk wordt gehouden voor iets waar zij niets mee te maken heeft, geen invloed op uit kan oefenen en zelfs een poging deed op andere terreinen wat verbeteringen te opperen. Volgens mij ziet niemand Máxima als een koningin die vrolijk tegen schurken aan schuurt en maar de ogen dichtknijpt voor alle misstanden die er zijn.

Misschien had Sjoerdsma z'n eigen partijleider even op tijd aan de jas moeten trekken, die heeft namelijk meer kans op invloed dan de koningin. Dat maakt het niet minder onzinnig trouwens, want diverse andere landen knijpen wél gewoon een oogje toe omdat ze de olie nodig hebben voor hun economie. Dat is helaas óók diplomatie en een verrekt bittere pil voor iedereen.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten