De Koning is zich volledig bewust van de bijzondere band die hij heeft met de Nederlandse samenleving. De inhuldigingsspeech was professioneel en bij vlagen emotioneel.
Republikein of monarchist (waar waren die republikeinen trouwens?): iedereen moet toegeven dat de plechtigheden van vandaag bijzonder waren. Dit maken we twee, misschien drie keer mee in ons leven. Vaker niet. De dag is nog niet afgelopen - er volgt nog een rondvaart door Amsterdam - maar Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag de toon gezet met zijn toespraak tijdens de inhuldigingsceremonie (volledige toespraak hier). Het werd even emotioneel toen hij zijn moeder bedankte met de woorden:
U was Koningin in het volle bewustzijn van de verantwoordelijkheden die daarmee verbonden zijn. De plichten van uw ambt was u volkomen toegewijd. Maar u was ook dochter, echtgenote, hoofd van de familie en moeder. Aan elk van die verantwoordelijkheden wilde u eveneens ten volle recht doen. Dat leidde soms tot innerlijke spanningen. Maar u wist uw vele plichten bijeen te brengen in een bezield verband. Op u werd nooit vergeefs een beroep gedaan. Ook in dagen van persoonlijke droefheid was u op de meest liefdevolle wijze een betrouwbare steun voor ons allemaal.
Prachtige woorden. In zijn toespraak schetste Koning Willem-Alexander ook zijn visie op democratie:
Democratie is gestoeld op wederkerig vertrouwen. Vertrouwen van burgers in hun overheid. Een overheid die zich aan het recht gebonden weet en perspectieven biedt. Maar ook vertrouwen van de overheid in haar burgers. Burgers die zich medeverantwoordelijk weten voor het algemeen belang en opkomen voor elkaar. Alle publieke ambtsdragers, of ze nu gekozen zijn, benoemd of aangewezen, hebben aan dat vertrouwen hun bijdrage te leveren. Zó wordt de democratie onderhouden.
Het mooiste deel was toch wel het moment waarop de Koning liet blijken de zorgen te delen van veel Nederlanders:
Ik treed aan in een periode dat velen in het Koninkrijk zich kwetsbaar en onzeker voelen. Kwetsbaar in hun werk of in hun gezondheid. Onzeker over hun inkomen of over hun leefomgeving. Dat kinderen het beter krijgen dan hun ouders, lijkt minder vanzelfsprekend dan vroeger.
Ieder voor zich lijken we weinig greep te hebben op ontwikkelingen die ons leven beïnvloeden. Onze kracht ligt dan ook niet in afzondering, maar in samenwerking. Als familie. Als vrienden. Als bewoners van een straat of buurt. Als burgers van ons Koninkrijk. En als bewoners van deze aarde, die zich geconfronteerd zien met tal van opgaven die alleen in internationaal verband zijn op te lossen. Eenheid en verscheidenheid. Eigenheid èn aanpassingsvermogen. Besef van de waarde van tradities én nieuwsgierigheid naar wat de toekomst brengt. Die kenmerken hebben ons in de loop van onze geschiedenis gemaakt tot wie we zijn.
Koning Willem-Alexander lijkt, meer dan zijn moeder, te begrijpen wat er speelt in de Nederlandse samenleving. Hij is er klaar voor. Inderdaad voelen vele Nederlanders zich kwetsbaar en onzeker; het gaat slecht met de economie en dat merken we allemaal. De remedie is even simpel als indringend: zoek de samenwerking met familie, vrienden en buurtgenoten. Alleen zo kunnen we de klappen opvangen die ons nog staan te wachten door de verslechterde economie en de forse bezuinigingen. Dat de Koning ook de waarde van tradities aanstipt, maakt het een compleet verhaal. Het zou niet misstaan als mission statement van een toekomstig kabinet dat zich gematigd conservatief noemt. Wie weet.
In ieder geval kunnen we hoop putten uit de toespraak van Koning Willem-Alexander. We moeten er samen de schouders onder zetten. Zo af en toe somberen is goed voor de ziel, maar laten we niet bij de pakken neerzitten. Nederland is een prachtig land in een prachtig koninkrijk. Daar mogen we best een beetje trots op zijn.