De huizenprijzen in Nederland blijven maar stijgen! Vorig jaar was er een gemiddelde toename van 8,7 procent, volgens recente cijfers van het CBS en het Kadaster. In december 2024 spande de kroon: de prijzen lagen toen 10,9 procent hoger dan een jaar eerder. Dit is een duidelijk signaal dat de woningmarkt nog steeds oververhit is en dat het voor veel mensen onmogelijk blijft om een huis te kopen.
Sinds juni 2023 stijgen de prijzen weer, na een tijdelijke daling tussen de zomer van 2022 en 2023. December 2024 markeerde een nieuw record, met een gemiddelde prijs van €455.512 voor een bestaande koopwoning. De oorzaak? Een combinatie van schaarste en hoge bouwkosten. Er is simpelweg niet genoeg aanbod, terwijl nieuwbouwprojecten achterblijven door stijgende kosten in de bouwsector.
Ook de financiële mogelijkheden van kopers spelen een rol. Hogere salarissen en een dalende hypotheekrente hebben ervoor gezorgd dat mensen meer kunnen lenen en daardoor meer willen (of moeten) betalen. Dit verschilt echter per regio: in Utrecht stegen de prijzen met 11,6 procent, terwijl in Zeeland de stijging beperkt bleef tot ongeveer 5 procent.
Ondertussen blijft de nieuwbouwproductie ver achter bij de doelen. Het kabinet mikt op 100.000 nieuwe woningen per jaar, maar in 2024 kwamen er slechts 82.000 bij – het laagste aantal in zes jaar. Volgens het ministerie van Volkshuisvesting duurt het nog tot 2027 voordat dit ambitieuze doel misschien gehaald wordt. Tot die tijd blijft de druk op de woningmarkt groot.
Wat betekent dit voor de toekomst? De Nederlandsche Bank verwacht dat de huizenprijzen in 2025 blijven stijgen, zij het iets minder hard: met 7,5 procent. In 2026 zou die stijging verder afvlakken naar 4 procent. Toch lijkt een gemiddelde woningprijs van meer dan €520.000 in 2025 een reëel scenario.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS maken we onze GROTE zorgen om de globalisten en dan met name het WEF en Klaus Schwab. Daarom ondersteunen wij een initiatief van onze vrienden van Cultuur Onder Vuur. Teken de petitie waarin geëist wordt dat Nederland de banden met de globalisten van het WEF voor eens en altijd verbreekt. Het kost je maar 30 seconden, maar die tijd is het meer dan waard. Laten we samen een vuist maken tegen de enge Klaus Schwab!
Het gebrek aan betaalbare woningen raakt vooral starters en gezinnen met een modaal inkomen. Terwijl de vraag naar koopwoningen groot blijft – in 2024 werden bijna 12 procent meer woningen verkocht dan in 2023 – blijft het voor veel huishoudens een enorme uitdaging om een eigen plek te bemachtigen.
Om de situatie te verbeteren zijn structurele oplossingen nodig. Denk aan het versnellen van nieuwbouwprojecten en het creëren van meer betaalbare woningen. Maar met de huizenprijzen op een historisch hoogtepunt en de bouwproductie die achterblijft, is het duidelijk dat veel starters voorlopig nog naast een eigen huis vissen.