Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders is zogenaamd een sociaaldemocraat, maar vindt het eerst deel van die term duidelijk belangrijker dan het tweede deel. Het ultieme bewijs? Hij weigert te beloven dat de regering de uitslag van het referendum over het associatieverdrag
met Oekraïne zal respecteren:"Als we op voorhand zouden zeggen dat we de uitkomst van het referendum zullen volgen, dan betekent dat dat elk raadgevend referendum dat zal volgen niet meer raadgevend, maar bindend is."
Laat ik heel helder zijn: als een politicus zegt dat hij iets weigert te beloven, dan betekent het dat hij niet van plan is om het te doen. In ieder geval niet als de uitslag van het referendum hem tegenstaat. En dat kon weleens zo zijn: peilingen wijzen immers uit dat meer kiezers tegen het verdrag zijn dan ervoor.
Volgens Koenders zou nu al zeggen dat je de uitslag van het referendum respecteert betekenen dat je voortaan elk raadgevend referendum als bindend ziet. Dat is onzin, maar laten we zeggen dat het klopt: wat is daar mis mee? Als kiezers een referendum afdwingen is het volstrekt logisch dat de
politiek die uitslag serieus neemt. De enige reden om dat niet te doen is dat de uitslag het kabinet zou dwingen om iets illegaals te doen - dus iets dat in strijd is met de Nederlandse wet of internationale verdragen.
Helaas is de politiek niet bereid om bovenstaande te accepteren. Koenders en de andere leden van de Haagse kaasstolp zijn er namelijk van overtuigd dat ze het -- wat 'het' ook mag zijn -- beter weten. Altijd. En daarom is elk referendum in principe volstrekt nutteloos.