De oorlog in Syrië sleept zich voort. De VN maakt zich grote zorgen over de kinderen in dit land in het Midden-Oosten.
De oorlog in Syrië heeft inmiddels haar duizenden verslagen. Voor ons, westerlingen op grote afstand, is het moeilijk te volgen wat er nu precies gebeurd in dat verre, warme land. Lang leken de opstandelingen aan het langste eind te trekken, maar de laatste tijd slaat Assad terug. Met hulp van Hezbollah en Iran lijkt hij langzaam op te rukken. In hoeverre hij de opstandelingen de genadeklap al heeft gegeven, is echter nog onduidelijk.
De Britse premier Cameron erkende enkele dagen geleden dat Assad sterker is geworden. Toch is de huidige leider van Syrië volgens de Britse premier niet aan de winnende hand.
Cameron wilde de toestand op het slagveld echter liever omschrijven als "op een dood punt". De premier erkende grote moeite te hebben met de extremisten die deel uitmaken van de oppositie tegen Assad. "Daar willen wij niets mee te maken hebben", aldus Cameron. Van die extremisten zijn er "te veel."
Steun
Dat er teveel extremisten onder de rebellen in Syrië zitten, zal niemand hier op De Dagelijkse Standaard ontkennen. Er zijn op deze blog al vaak artikelen geplaatst die betogen dat Assad enerzijds heel fout is, maar dat de opstandelingen anderzijds geen haar beter zijn. De goegemeente weigert dat in te zien, nog steeds. Engeland heeft weliswaar geen wapens aan de zogenaamde rebellen geleverd, maar geeft wel logistieke steun.
Cameron zei dat Groot-Brittannië voorlopig geen wapens gaat leveren aan de Syrische oppositie. Er zal wel logistieke steun komen. Vorige week besloot Groot-Brittannië de oppositie te voorzien van kleding die hen beschermt tegen chemische en biologische wapens.
Kinderen
Dat beide partijen in Syrië misdaden begaan, blijkt ook uit een verslag van een VN-gezant. Bij de opstandelingen vechten jonge kinderen mee in de strijd. De kinderen worden vooral gebruikt voor het dragen van wapens en water naar de frontlinie. Maar ook vechten behoort dikwijls tot het takenpakket van de minderjarigen. Aan de kant van het regeringsleger is de situatie onduidelijker. De meeste commandanten ontkennen kinderen in hun gelederen te hebben. Daarnaast nam de Syrische regering onlangs een wet aan die het ronselen van kinderen verbiedt. Toch is het Syrische leger ook niet helemaal schoon.
Kinderen misbruiken en gebruiken in een oorlog, daar kan ik heel boos van en om worden. Er worden hier levens en toekomsten verwoest. Partijen en groeperingen die zich verlagen tot dergelijke praktijken verdienen geen steun. Kinderen laat vechten in een een (vieze) oorlog. Bah!
Om misselijk van te worden.
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman