1. Home
  2. Nederlandse economie zo traag als Zuid-Europa, hobbelt achter boreale EU-landen aan

Nederlandse economie zo traag als Zuid-Europa, hobbelt achter boreale EU-landen aan

Geen categorie23 okt 2019, 17:00
De partij Forum voor Democratie is allerminst tevreden met de voortgang van de Nederlandse economie sinds de economische crisis van 2008. Op hun Facebookpagina deelden ze een kaart met daarin gegevens over de economie van de diverse Europese regio's. Direct valt op dat de Nederlandse economie het moeilijk heeft. De economie is in sommige regio's zoals Drenthe nog steeds niet hersteld van de klap van 2008.

De premier van Nederland, Mark Rutte (VVD) houdt ons voor dat we 'een ontzettend gaaf land' zijn en dat het 'goed gaat met de economie', maar als we kijken naar de bovenstaande gegevens van Eurostat dan blijkt dat de Nederlandse economie maar langzaam is hersteld van de klap van 2008.
In sommige provincies is het welvaartsniveau van 2008 niet eens geëvenaard, zoals in Drenthe. Daarmee scharen diverse Nederlandse regio's zich in het rijtje van economische dramalanden als Italië, Griekenland en Spanje. De vraag is natuurlijk hoe het kan dat Nederland zo slecht is hersteld van de crisis, wat zijn de oorzaken?
Het is erg lastig te zeggen waarom de economie in bepaalde regio's krimpt, maar aangezien het uitzonderlijk slecht gaat in Drenthe in vergelijking met de andere Nederlandse regio's is het de verwachting dat de omvang van de demografie hierin de grootste voorspeller is. De Drentse bevolking is sinds 2011 sterk gekrompen en dit heeft mogelijk zijn weerslag op de economische cijfers.
Ook lopen regio's als Drenthe enorm achter qua infrastructuur en voorzieningen. Op diverse plekken zijn niet eens snelle internetverbindingen beschikbaar, waardoor ondernemers die daarvan afhankelijk zijn sowieso niet in die regio's kunnen ondernemen.
Dat laatste is vooral een probleem voor jonge gezinnen, die afhankelijk zijn van werk en inkomen, doktoren, apothekers, supermarkten, tandartsen, scholen en kinderopvang. Valt één van de basisvoorzieningen weg dan zoekt men elders heil. Hierdoor versterkt de krimp zichzelf en leidt het tot het 'probleem van krimpende markten'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten