Het ligt aan ons.
Ja hoor, spreek maar eens met gewoon mensen in de buurt. Het zal je steevast opvallen dat de gemiddelde Nederlander echt keihard pro-euro is.
Ahem. Nederlanders zitten helemaal niet te wachten op een nieuwe munt. Meer dan driekwart van de kiezers wil dat Nederland de euro houdt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kieskompas. Het Kieskompas vroeg bijna 117.000 Nederlanders wat ze vinden van de stelling: 'Nederland moet uit de euro'. 30,5 procent is het daar niet mee eens, 45,6 procent is nog stelliger: helemaal niet mee eens.
Aangenomen dat dit propagandaverhaal klopt (en ik waag het te betwijfelen, ook al vanwege eerder onderzoek waar juist uit bleek dat ongeveer de helft van de bevolking euro- dan wel EU-kritisch is) zegt het niets over de kracht of zwakte van de euro zelf. Die munt kan populairder zijn dan God, maar iets uitmaken doet het niet. Een zwakke munt is een zwakke munt; uiteindelijk zal die hoe dan ook ten onder gaan.
Daar komt bij dat het probleem eerst en vooral bij ons, eurosceptici ligt. Zoals André Krouwel van het Kieskompas uitlegt: "Veel mensen zijn chagrijnig over de euro als symbool van Europese eenwording, maar ze worden nog chagrijniger van risico. Ze zien geen alternatief, ze hebben blijkbaar liever een slechte situatie dan onzekerheid."
Hoewel het enigszins frusterend is voor eurosceptici om die uitleg te lezen is het wel degelijk een volkomen menselijke reactie. Mensen houden nu eenmaal niet van onzekerheid, wat er dan ook de reden van is dat de meeste volkeren in de kern vrij conservatief zijn. Als je zaken wilt veranderen zul je daar goede argumenten voor moeten aanvoeren én meteen een alternatief presenteren waar mensen in kunnen geloven... en dus op kunnen bouwen.
Eurosceptisch Nederland moet dus niet op het onderzoek reageren door keihard te gaan schreeuwen dat 76% van de bevolking knettergek is, maar juist door op een normale, redelijke toon het debat aan te gaan met die meerderheid. We moetn kalm uitleggen waarom het europroject uiteindelijk hoe dan ook zal vallen, hoeveel het ons zal kosten, en wat het alternatief is. Daarbij moeten we een beeld schetsen dat mensen kunnen begrijpen en waar ze in kunnen geloven.
Doen we dat niet dan verdwijnt de euro pas (uit Nederland) op het moment dat de hele bende in één keer in elkaar stort. Misschien dat we dan kunnen opscheppen dat we daar al die tijd al voor hadden gewaarschuwd, maar dat zal de pijn niet verzachten - ook niet voor onszelf.