Minister Ank Bijleveld van Defensie is diep door het stof gegaan in de Tweede Kamer voor het onjuist informeren over de burgerslachtoffers die vielen bij een Nederlandse F16-aanval in Irak in 2015. Sterker nog: Bijleveld moest bijna het politieke strijdveld verlaten, maar een motie van wantrouwen haalde het niet. Het was Bijlevelds voorganger, minister Jeanine Hennis-Plasschaert, die de Tweede Kamer tot twee keer toe onjuist informeerde over de zaak. Volgens Hennis was Nederland destijds niet betrokken bij de bombardementen waarbij 70 burgerdoden vielen. Achteraf blijkt dat Hennis hier wel degelijk van op de hoogte was. Daardoor moest Hennis' opvolger Bijleveld alle zijlen bijzetten om op het Haagse strijdtoneel te mogen blijven.
Ank Bijleveld:
"Het had niet zo gemoeten. Ik ben verantwoordelijk, ook voor het handelen van mijn voorgangers."
Ondanks het feit dat Bijleveld alle verantwoordelijkheid op zich nam, diende GroenLinks een motie van wantrouwen in. Volgens Tweede Kamerlid Isabelle Diks is de Tweede Kamer voorgelogen door het Ministerie van Defensie, waar -als tijdelijke vervanger van
Kajsa Ollongren- Bijleveld verantwoordelijk voor is. Volgens Bijleveld was ze dan ook pas sinds haar installatie op 1 november op de hoogte van alle recente perikelen binnen defensie.
De oppositie vond de argumenten van Bijleveld echter ongeloofwaardig, omdat de NOS en het NRC Handelsblad al op 20 oktober jl. schreven dat de Tweede Kamer niet juist was geïnformeerd. Daardoor schuilde bijna de volledige oppositie zich achter een motie van wantrouwen, die het uiteindelijk niet wist te halen.
Uiteindelijk werd de motie gesteund door de PVV, PvdA, SP, 50PLUS, Partij voor de Dieren, DENK, FvD en het onafhankelijke Kamerlid Van Kooten-Arissen. Niet genoeg voor een meerderheid, dus kan Bijleveld voor even rustig adem halen.
Maar, Ank Bijleveld is -bij monde van- de oppositie en Isabella Diks gewaarschuwd:
"Misschien moeten we ons afvragen of de minister wel 'in charge' is op het Ministerie van Defensie."
In de komende dagen zal blijken of er niet nog meer 'roestend ijzer' boven tafel komt. Want mocht dat wel het geval zijn, dan is het nog maar de vraag of Bijleveld het gaat redden tot het einde van de maand als plaatsvervangend Minister voor de AIVD en hoofdverantwoordelijke van het Ministerie van Defensie.