Gisteren publiceerde het CBS positief nieuws over kerkbezoekers. Dat mag ook wel een keer! Volgens het bureau zijn Nederlanders die zich rekenen tot een religieuze stroming vaker maatschappelijk actief. Tevens hebben de trouwe kerkbezoekers een groter vertrouwen in de medemens en maatschappelijke organisaties.
Dat het christendom een aantal fijne aspecten in zich meedraagt erkent Thierry Baudet en zelfs de linkse hippie, Freek de Jonge, die vorig jaar nog stelde dat 'secularisatie een gevaar is voor de samenhang van de samenleving'. Gezien de gegevens van het CBS is het niet meer dan logisch om tot die conclusie te komen.
Iets meer dan de helft van de Nederlanders ziet zichzelf als religieus (51,3%) en het grootste deel van de kerkbezoekers ziet zichzelf als Rooms-katholiek. Slechts 4,6% van de Nederlanders ziet zichzelf als moslim.
Vrijwilligerswerk wordt vaker gedaan door kerkgangers dan niet-kerkgangers en dat is geheel logisch: de Bijbel leert christenen om te zorgen voor hun naaste en velen proberen dat principe dagelijks in de praktijk te brengen. Onder Rooms-katholieken waren regelmatige kerkbezoekers ook vaker vrijwilliger dan niet-kerkgangers: 61% is actief in verenigingen en 58% van hen deed vrijwilligerswerk, aldus het CBS.
Dat kerkbezoek een belangrijke variabele is in de totstandkoming van vrijwilligerswerk is ook zichtbaar bij de islam. Onder moslims die regelmatig de moskee bezochten was 46% actief bij een vereniging tegenover een score van 34%^van moslims die onregelmatig de moskee bezochten.