1. Home
  2. Kamer wist al lang van problemen kerncentrale Petten

Kamer wist al lang van problemen kerncentrale Petten

Geen categorie19 okt 2014, 15:00
Kunnen Kamerleden hun werk misschien eens doen?
De afgelopen dagen werd bekend dat er behoorlijk wat problemen waren geweest bij de kerncentrale in Petten. Er was daar echt het één en ander misgegaan. De mensen daar hadden een behoorlijk groot risico genomen met de veiligheid. Natuurlijk is het allemaal goed afgelopen, maar het was wel degelijk even zorgwekkend geweest.
Dat soort dingen kunnen wat mij betreft nu eenmaal gebeuren en zijn zeker geen reden voor paniek, schreef ik gisteren, maar helaas denken linkse activisten en zelfs normaal goed functionerende Kamerleden daar anders over. Stuk voor stuk waren zij woedend op minister Kamp die de Kamer niet goed geïnformeerd zou hebben over deze materie. Ik citeer maar even uit mijn eigen verhaal:

De kernreactor in Petten had vorig jaar een aantal gevaarlijke incidenten, onder andere door ernstige nalatigheid. Werden de juiste instanties op tijd geïnformeerd en de burgers heldere uitleg gegeven? Neen. De inspectie werd te laat geïnformeerd. En NRG deed zich af met een onschuldig persbericht, waarin de echte reden werd verzwegen. Die reden komt nu boven tafel, dankzij een WOB van de Volkskrant en Brandpunt Reporter

Oh wat "schrok" de Tweede Kamer van dit nieuws. Ongelooflijk dat Kamp dit niet duidelijk met ze had gedeeld! Wat belachelijk! Hij stuurde een formeel, nietszeggend briefje over het rapport waar al die feiten in stonden, maar dat was het dan wel. 
Natuurlijk had Kamp duidelijker moeten zijn in zijn brief over het rapport en deze problemen, maar dat ontslaat de Kamerleden zelf niet van de verantwoordelijkheid om rapporten die ze binnen krijgen daadwerkelijk te lezen. Het gaat in dit specifieke geval om een rapportje van 26 pagina's (waarvan je er negen!! niet hoeft te lezen omdat er niets opstaat, behalve een logo o.i.d); een gemiddelde scholier leest zoiets in een 30-45 minuten uit. 
Als de "geschrokken" en verbaasde Kamerleden hetzelfde hadden gedaan wisten ze in mei al dat er het één en ander was misgegaan. Kamp was weliswaar 'formeel' in zijn brief, maar het rapport zelf is glashelder. Twee voorbeelden:

Hoge Flux Reactor (HFR) van NRG te Petten

In 2013 hebben zich bij de HFR zes ongewone gebeurtenissen voorgedaan, die aan de KFD zijn gemeld.

19 februari 2013: Fout in veiligheidsanalyse HFR; INES-niveau 2

Op 19 februari 2013 meldt de Nuclear Research Group (NRG) dat er een fout in de veiligheidsanalyse van de hoge flux reactor (HFR) is geconstateerd. De veiligheidsanalyse dient om aan te tonen dat de installatie in geval van incidenten, zoals bijvoorbeeld de breuk van een aan- of afvoerleiding van het reactorvat, minstens 30 minuten stabiel blijft, zonder dat in die periode ingrepen van operators noodzakelijk zijn. Er is geconstateerd dat de diameter van één van de leidingen (de primaire drainleiding) groter is dan de diameter van de leidingen waarvoor deze analyses uitgevoerd zijn. Een eventuele breuk van deze leiding zou kunnen leiden tot een lekkage die groter is dan in de veiligheidsanalyse is berekend. Dit betekent dat de operators bij het daadwerkelijk optreden van een breuk van de leiding mogelijk te weinig tijd zouden hebben om in te grijpen en de reactorkern niet voldoende gekoeld zou kunnen worden. 

En:

26 september 2013: Afwijking aan regelstaaf; INES-niveau 2

NRG heeft op 26 september 2013 gemeld dat tijdens de reguliere onderhoudstop van de HFR een afwijking aan één van de zes regelstaven is geconstateerd. NRG heeft op basis hiervan besloten de reactor niet opnieuw op te starten, maar eerst onderzoek te doen naar de oorzaak en de mogelijke oplossing. Bij dit onderzoek bleek dat twee andere regelstaven in mindere mate ook vergelijkbare afwijkingen vertoonden. De afwijkingen waren terug te leiden tot ondeugdelijke verbindingen tussen twee onderdelen van de regelstaven. NRG heeft het ontwerp van de 13Rapportage ongewone gebeurtenissen in Nederlandse nucleaire installaties in 2013 regelstaven verbeterd en maatregelen genomen om herhaling in de toekomst te voorkomen.

Toen ik het rapport 3 minuten in handen had, had ik die twee belangrijke meldingen er al uitgehaald. Als ik in de Kamer had gezeten had ik daar dus meteen vragen over kunnen stellen om mezelf - en de kiezer - ervan te verzekeren dat de problemen opgelost zijn en dat er niets aan de hand is.
Maar wat deden onze brave parlementariërs? Juist. He-le-maal niets. Pas toen de Volkskrant onderzoek verrichte en met een verslag kwam werden zij wakker... en toen durfden ze nog geschokt te reageren ook.
Nou zou ik graag willen stellen dat ze gewoon politieke spelletjes spelen en dat ze hier al echt wel van op de hoogte waren, maar helaas is niets minder waar: Kamerleden doen hun werk namelijk niet. Ze praten heel wat af in het parlementsgebouw, ze geven interviews aan media, en ze lopen heel belangrijk te doen, maar het nalezen van wetsvoorstellen en rapporten vinden ze maar wat saai. Daar hebben ze gewoon geen zin in. Het resultaat is dat er allerlei belangwekkende dingen gebeuren waar onze zogenaamde volksvertegenwoordigers niet van op de hoogte zijn. En dan maar schrikken als journalisten hun werk wél doen en met een interessant verhaal komen.
Wat een flauwekul, en wat een wanprestatie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten