We maken de naheffing deze maand nog over.
Het kabinet laat weten dat het de Europese naheffing van 1,1 miljard euro dit jaar nog betaalt. De reden dat dit enorme bedrag zo snel wordt overgeboekt? Dat wil Europa graag. Zoals u weet hoeven de Brusselse megalomanen maar te roepen en wij springen meteen in de houding om de bevelen uit te voeren.
Het kabinet maakt op 30 december in één klap een bedrag van 1,1 miljard euro over naar de Europese Commissie in Brussel. Dat is de bruto-naheffing waar vorige maand zoveel ophef over was. De korting op die heffing krijgt Nederland in twee delen terug: dit jaar nog 209 miljoen en de overige 252 miljoen euro komt volgend jaar terug. Per saldo kost de naheffing ons 643 miljoen euro.
Dijsselbloem beweert dat hij het bedrag nu meteen overmaakt omdat er nu veel geld in kas is, maar dat is natuurlijk niet de ware reden. Hij wil er namelijk gewoon goed op staan in Europa. De andere kabinetsleden denken er net zo over (iedereen heeft een baantje in Brussel op het oog) en dus ziet de belastingbetaler zijn zuur verdiende geld in no time gestort worden in de bodemloze put die de Europese Unie heet.
Het meest opmerkelijke aan dit verhaal is dat Nederland recht heeft op een teruggave van zo'n half miljard, maar dat dit bedrag in twee termijnen naar ons over wordt geboekt. Eén termijn dit jaar, het andere volgend jaar. Als de Europese Dagobert Ducks vinden dat zij het geld best wat later kunnen overmaken (heerlijk, even snel wat extra rente vangen) geldt dat ook voor ons.
Daar komt bij dat het veel logischer zou zijn als Dijsselbloem 643 miljoen zou overmaken (de naheffing - de geplande teruggave). Hij kan Europa dan vertellen dat we dan afzien van de teruggave omdat we de bedragen zelf al met elkaar verrekend hebben.
Helaas vindt de Europese Commissie dat geen goed idee en dus weigert Dijsselbloem om zijn gezond verstand te gebruiken - als hij daar al over beschikt. 1,1 miljard euro verdwijnt over iets meer dan twee weken in de zakken van de onze welbekende Europese uitzuigers en we moeten maar afwachten of en zo ja wanneer we een deel van dat geld terugkrijgen.