Nederlandse jeugdzorginstellingen hebben de handen ineen geslagen en eisen dat de Tweede Kamer actie onderneemt tegen het toenemende geweld, intimidatie en agressie door cliënten en hun ouderlijk gezag. In een brandbrief eisen ze snel maatregelen voor betere en verdergaande bescherming van het jeugdzorgpersoneel.
Volgens de overkoepelende organisatie Jeugdzorg Nederland krijgen medewerkers dagelijks te maken met verbale en fysieke agressie, bedreigingen en zelfs cliënten die medewerkers stalken buiten werktijd om. Ze zeggen dat ze nauwelijks steun ervaren vanuit politiek Den Haag, terwijl de agressieproblematiek onder cliënten alleen maar lijkt toe te nemen.
De instellingen hebben ook opgemerkt dat de agressie op het internet tegenover jeugdzorgmedewerkers is toegenomen. Vooral sociale media zou hier een negatieve rol bij spelen. De situatie zou zelfs zo uit de hand zijn gelopen dat jeugdzorgmedewerkers in geval van nood niet zijn verzekerd van hulp van de politie. Dat laatste zou dan weer vooral te maken hebben met de bezuinigingen op het politieambt, waardoor agenten altijd vooraf moeten inschatten op welke melding ze afgaan of niet.
Jeugdzorg Nederland meldde vorige week dat het aantal jongeren dat jeugdzorg ontvangt in de eerste helft van dit jaar met 5000 is toegenomen tot het explosieve aantal van 366.000.
De verantwoordelijkheid voor jeugdzorg ligt sinds 2015 bij de gemeenten en niet bij de landelijke politiek. Toch hopen de jeugdzorginstellingen dat politiek Den Haag hun brandbrief oppakt en snel actie onderneemt voordat er -naar eigen zeggen- zelfs doden zouden kunnen vallen. Wordt dus vervolgd.