Langzamerhand is heel het westen van Irak in handen van ISIS.
De terroristen van ISIS hebben de afgelopen dagen nog meer steden en dorpen veroverd. Volgens de Independent hebben maar liefst drie belangrijke plaatsen eraan moeten geloven; niet alleen omdat ISIS zo sterk is, maar ook - eerst en vooral - omdat Iraakse troepen zich massaal overgeven en/of op de vlucht slaan.
Daarbij worden er niet alleen steden ingenomen in de buurt van Bagdad, de hoofdstad van het land, maar ook steden bij de Syrische grens. Deze plaatsen zijn van groot strategisch belang omdat ze het a) gemakkelijker maken om troepen te vervoeren van Irak en Syrië en b) om door te stomen naar Bagdad.
For the moment, the battle lines have steadied north of Baghdad after the blitzkrieg advance of Isis and its allies. The fighting for Baiji refinery has been swaying backwards and forwards for the past five days. Further south, Isis holds Tikrit, though a resident said many people are fleeing to Erbil and Sulaimaniyah in Kurdistan because they think that if the Iraqi Army returns, it will shoot everybody indiscriminately. In Sunni areas Isis is still mopping up resistance: yesterday its fighters captured al-Qaim close to the border with Syria after a fight in which 30 government soldiers were killed.
Ook in Syrië behalen ISIS' troepen succes na succes.
Isis successes may already be having an impact in Syria, where its fighters have overrun the headquarters of the Western-backed Free Syrian Army in Deir Ezzor province in the north-east of the country.
Door deze overwinningen maken steeds meer Irakezen zich zorgen om het lot van Bagdad. Niet zo lang geleden werd de hoofdstad gezien als een onneembare vesting voor de radicale soennitische organisatie, maar nu denkt men daar iets anders over, zeker ook omdat ze bijna geen problemen ondervinden in het soennitische gedeelte van het land. Tegelijkertijd wordt ISIS steeds populairder in andere Arabische landen, waardoor steeds meer boze soennieten zich bij die terroristische organaisatie voegen.
Ondertussen heeft ISIS ook al bases opgezet nabij de grens met Jordanië en Saoedi-Arabië. De enige reden dat die landen (vooralsnog) niet worden binnen gevallen is dat zij in het verleden steun hebben gegeven aan soennitische militanten - en dat nog steeds doen. Alles uit angst voor het sjiitische Iran en diens bondgenoten in Irak en Syrië.
Er zijn nu twee vragen die de komende tijd moeten worden beantwoord. De eerste is: kan ISIS hier ongestoord mee doorgaan of staat het Iraakse leger eindelijk op - geholpen door Iran? Indien dat laatste het geval niet is, is Bagdad in groot gevaar. Ten tweede: kan ISIS de lokale soennitische bevolking te vriend houden? In het verleden gooide Al Qaeda in Irak zijn eigen glazen in door de bevolking te veel te onderdrukken en te streng te zijn. Als ze dat nu weer doen konden lokale stammen zich weleens heel snel tegen ISIS keren, waarna het erg moeilijk wordt voor leider Al-Baghdadi om de veroverde steden en dorpen vast te houden.
ISIS lijkt van zijn fouten te hebben geleerd, maar begint nu langzamerhand toch wat dictatorialer te worden. Zo werden een man en vrouw onlangs zwaar mishandeld omdat de dame geen burka maar slechts een hoofddoek droeg. ISIS kan en wil dat blijkbaar niet accepteren. Daarnaast kloppen jihadisten blijkbaar aan bij huizen en willen ze weten welke vrouwen al wel en welke niet getrouwd zijn. Vrijgezelle vrouwen moeten vervolgens met strijders trouwen. Heel gek, maar blijkbaar vinden de meeste ouders in Irak dat geen goed plan.
Toch is het voorlopig nog relatief rustig. Hoe langer dat zo blijft, des te groter de kans dat ISIS in zijn opzet slaagt en een oost-Syrisch/west-Iraaks kalifaat kan opzetten. Dat zou werkelijk een nachtmerriescenario zijn, niet alleen voor sjiieten, maar ook voor het westen; dat gebied wordt dan gevaarlijker voor ons dan Afghanistan ooit was. En ja, van daaruit werden de aanvallen van 11 september 2011 gepland.
Het westen moet razendsnel beslissen wat het wil: een regionale oorlog tussen sjiieten en soennieten waarbij zowel ISIS als Iran machtiger worden, of dan toch maar weer een militair avontuur dat er puur op gericht is om ISIS en andere soennitische extremisten te verzwakken.