De moslimextremisten van ISIS zijn nog maar een kilometer of 15 af van de tombe van Nahum. De tombe staat in het historische plaatsje Nineveh. De christelijke familie die voor de tombe (en de moskee waarin de tombe staat) zorgt zegt zich ernstig zorgen te maken over de toekomst... maar zal, tegelijkertijd, de verdediging van de tombe niet opgeven.
An Assyrian Christian named Asir Salaam Shajaa told Haaretz that his family has been overseeing and protecting the Nahum the Elkoshite tomb since Jews fled the area in the 1950s when the government began driving them out in protest against Israel’s formation. “When the last Jewish people in Al Qosh left, they asked my grandfather to watch over the tomb, to keep it safe. I don’t know much more than that,” Shajaa told Haaretz. “Nahum is not our prophet, but he is a prophet, so we must respect that. He’s a prophet, it is simple.” Volgens Shajaa is Nahum niet "onze profeet" (hij is een Assyrische christen), maar dat klopt niet helemaal. Nahums boek maakt namelijk deel uit van het Oude Testament en wordt door zowel
joden als
christenen gezien als een profetie over de latere val van de stad Nineveh en het hele Assyrische Rijk. Sterker nog, eigenlijk is Nahum ook een door de
islam erkende profeet - de Koran hamert er immers meerdere malen op dat de profeten van de joden en de christenen échte profeten (oftewel boodschappers van God) waren.
Helaas zal dat ISIS er niet van weerhouden om de synagoge en tombe te vernietigen als de terroristische groepering daartoe in staat is. ISIS is namelijk salafistisch; het salafisme is buitengewoon extremistisch, heeft geen tolerantie voor andere religies dan de islam (waarmee salafisten eigenlijk alleen hun eigen radicale versie van die religie bedoelen), en heeft een enorme hekel aan historische bouwwerken als tombes (omdat extremisten zeggen dat dit mensen aanzet tot het aanbidden van personen naast God).
Met andere woorden, als ISIS de tombe in handen krijgt is het ermee afgelopen.
Shajaa legt uit dat dit een bijzonder groot verlies zou zijn voor de regio, voor christenen en natuurlijk met name voor joden.
"I keep an eye on this place. My wife comes and sweeps the floors every week, and when we have a visitor who wishes to see or worship at the tomb, they are told to come to my house."
Hoewel de tombe van Nahum in het verleden een belangrijke verzamel- en gebedsplaats was van joden is dat nu niet meer het geval. De reden daarvoor laat zich raden: het is in die regio niet langer veilig voor joden. Als daar ooit verbetering in komt is het echter aanmerkelijk dat joden de tombe weer zullen willen bezoeken.
Shajaa zegt dat hij en zijn gezin de tombe binnenkort achter zich laten. Net als veel andere Arabische christenen voelen ze zich bedreigd door het opstomende ISIS en willen ze naar een ander land vluchten. Zijn broer, zegt Shajaa, heeft gezegd dat hij voor de tombe zal zorgen en die zal verdedigen als Shajaa vertrekt. Of dit voldoende zal blijken om het voortbestaan van de tombe te garanderen valt - helaas - te bezien.
[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/06/Tomb-of-Nuchem-קבר-נחום-YouTube.mp4"][/video]