Verspreiden desinformatie
Politieke partijen, overheden, afscheidingsbewegingen en terroristische organisaties gebruiken steeds vaker het internet en sociale media als twitter en Facebook om de publieke opinie te beïnvloeden. Het is bijvoorbeeld bekend dat onze minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, een fervent gebruiker is van Facebook. Zijn inmiddels beroemde emotionele toespraak in de VN werd maar liefst 63.000 'ge-liked' in korte tijd.
Hoogleraar 'Diplomatie' aan de universiteit van Antwerpen en tevens Clingendael onderzoeker professor Jan Melissen noemt die toespraak een voorbeeld van de strijd om de publieke opinie. De één ziet er een bevestiging in van zijn standpunten, de ander een poging om op een onverkwikkelijke manier in te spelen op de gevoelens van mensen.
Hoe dan ook, het internet wordt steeds belangrijker als opinieplatform en dus zetten belangengroepen, variërend van politieke partijen tot terreurbewegingen in toenemende mate 'trollen' in om de opinie te beïnvloeden. Het verschijnsel beperkt zich echter niet tot het internationale toneel. Mark Vos, verantwoordelijk voor NUjij en de sociale platformen van NU.nl, merkte ten tijde van de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 al dat er accounts werden aangemaakt die afkomstig leken van gewone burgers, maar die werden gecoördineerd vanuit partijcampagnes. Vos:
"Dat gebeurde toen nog best knullig, maar het werd al snel een stuk geavanceerder." Aan knip- en plakwerk met stukken tekst die 'uit dezelfde grabbelton komen' kunnen Vos en zijn collega's een georganiseerde lobby wel herkennen. "Omdat het steeds geraffineerder wordt kan het soms even duren, maar uiteindelijk loopt zon account tegen de lamp."
Het onderstreept maar weer eens hoe belangrijk het is om aan bronnenonderzoek te doen, óók als journalist, en niet alles klakkeloos te geloven wat er gedrukt staat.