1. Home
  2. Inspectie van het Onderwijs slaat alarm! 'Onderwijs holt al 20 jaar achteruit!'

Inspectie van het Onderwijs slaat alarm! 'Onderwijs holt al 20 jaar achteruit!'

Geen categorie11 apr 2018, 14:00
Joh.
De Inspectie van het Onderwijs slaat alarm. In het jaarverslag dat de Inspectie vandaag publiceert trekt ze namelijk de conclusie dat het al twintig jaar bergafwaarts gaat. Het gevolg? Nu komen jaarlijks al 3.500 leerlingen van de basisschool af die, als ze naar de middelbare school gaan, nog steeds niet goed kunnen lezen. Deze scholieren zijn "laaggeletterd." Dat is weliswaar beter dan "analfabeet," maar het is nog altijd dieptriest.
Oh ja, en bij 13.000 kinderen is het rekennniveau veel te laag.
Ongelooflijk genoeg kan de Inspectie die laaggeletterdheid niet verklaren. Een woordvoerder legt uit:

"We dachten eerst bijvoorbeeld dat de groep laaggeletterde asielzoekerskinderen waren, maar die zijn buiten beschouwing gelaten in dit onderzoek."

In goed Nederlands: What da fok? Het leesniveau van onze kinderen is na acht jaar basisschool net zo laag als dat van immigranten die net naar Nederland zijn gekomen?
Dat lijkt me inderdaad een goede reden om in paniek te raken ja. Maar dan is de vraag wel: wat denken we daar aan te doen? Er wordt alleen maar meer 'geïnvesteerd' in onderwijs, maar het maakt de problemen absoluut niet minder erg. Gek genoeg (je verwacht het niet he?) lijkt het er juist op dat alle 'hervormingen' die plaats hebben gevonden tijdens en na de Paarse kabinetten in de jaren 90 (even rekenen hoor: 2018 - 20 = 1998. Goh!) het onderwijs juist totaal gesloopt hebben.
Hier is een idee: richt een commissie van experts op. En dan bedoel ik echte experts. Mensen die innoverend bezig zijn, maar ook mensen die veel afweten van de geschiedenis van het onderwijs. Zet ze bij elkaar, en laat ze samen nadenken over hoe we onderwijs kunnen opzetten voor de 21e eeuw. Internationaal zijn verschillende mensen -- veel ondernemers, trouwens! -- daar mee bezig. Die mensen moeten daarbij betrokken worden. Niks geen 'politici' die wel even besluiten wat te doen; echte experts moeten erbij komen. En die mogen een plan en manier van aanpak opstellen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten