Vandaag was het plenaire debat over de Staat van de Unie. Tegelijkertijd kwam Ipsos met de uitkomsten van een onderzoek dat ruim twee derde van de Nederlanders geen vertrouwen heeft in diezelfde EU.
Verbazen doet dit laatste natuurlijk helegaar niet, ook al wil VNO-NCW topman Wientjes ons doen geloven dat we een
maandsalaris verdienen aan ons lidmaatschap van deze Schuldenunie. Volgens Wientjes verdienen we 120 miljard euro extra door ons lidmaatschap. Over factfree politics gesproken. Dit is welhaast nog erger kiezersbedrog dan de VVD, die in haar verkiezingsprogramma zet dat Turkije nooit bij de EU mag zolang het land (een deel van) Cyprus bezet, maar tijdens het plenaire debat vandaag glashard het tegendeel beweert. Zou de heer Wientjes ook van de VVD zijn of is hij recent overgestapt naar D'66? Niet dat het veel uitmaakt als je VVD europarlementariër Van Baalen mag geloven, die zei dat zijn fractie toch vrijwel altijd meestemt met het eurofiele D'66, maar vlak voor de verkiezingen gauw iets anders zegt.
Het zijn dus geen harde feiten maar fabeltjeskrantverhalen, die door de voorman van de grote werkgevers naar voren worden gebracht. Er zijn wel enkele andere feiten te noemen, zoals de volgende. Ook vóór de invoering van de euro dreven we internationale handel; de bij de introductie van de euro beloofde volledige werkgelegenheid is uitgebleven, sterker, overal in Europa neemt de werkloosheid toe; er heeft sinds de invoering van de euro geen noemenswaardige netto groei plaatsgevonden, ondanks het feit dat er meer mensen zijn gekomen in de unie. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Wat meneer Wientjes ook niet aanstipt, is wat het ons land kost om in deze eurozone te blijven zitten. We horen hem niet over de honderden miljarden die we garant staan voor andere eurozonelidstaten. Die kosten worden niet betaald door het grote bedrijfsleven, die door de organisatie van Wientjes vertegenwoordigd wordt, maar door de belastingbetaler. Datzelfde geldt voor de banken. Die zijn in Nederland gered met belastinggeld. En ook bij de komende bankenunie is er geen andere 'achtervang' dan uiteindelijk de belastingbetaler, ook al zei minister-president Rutte tijdens de Staat van de Unie dat er geen euro publiek geld naar de bankenunie zou gaan. We zullen hem aan die woorden helpen herinneren. Intussen wordt het ESM misbruikt om de ergste balansproblemen van de Europese systeembanken op te lossen. Dat is belastinggeld. Kortom, allemaal loze praatjes, de Europese Unie dient vooral het belang op de (steeds) korte(re) termijn van het grootbedrijf en de internationale bankensector.
Gisteravond zond het VPRO programma Tegenlicht een documentaire uit onder de titel 'We zijn het zat'. U kunt die docu
hier terugzien. Het beeld wat daar geschetst werd bevestigt hetgeen in de vorige alinea is vermeld. De bankensector gaat gewoon voort op oude voet. Intussen zijn 7 van de 10 Nederlandse burgers de EU zat, dát is een ander feit, zoals uit het Ipsos onderzoek bleek. Maar naar de stem van die burger wordt niet tot nauwelijks geluisterd. Ook niet in het Nederlandse parlement, zoals vandaag bleek uit de debatten over de Staat van de Unie. Er wordt gewoon volop doorgegaan met 'méér Europa' in plaats van minder. Ik vraag mij af hoelang men de stem van het volk denkt te kunnen negeren. Temeer daar het Nederlandse voorzitterschap in 2016 juist een goede aanleiding zou zijn om eens tot een grondige herbezinning over het Nederlandse lidmaatschap van deze EU te komen. Want de Staat van deze Unie is voor de (Europese) burger uiterst belabberd.
Het was daarom buitengewoon teleurstellend, dat er geen sprake was van een echt fundamenteel debat in het parlement en al helemaal niet over wat nu de werkelijke oorzaken zijn, die tot deze ergste financieel-economische én sociale crisis ooit hebben geleid. In plaats daarvan ging het over van alles en nog wat. Het ging bijvoorbeeld over een speciale eurocommissaris voor het MKB, wéér een uitbreiding van de Commissie, terwijl ik toch meende dat minister Timmermans recent nog juist een verkleinig daarvan bepleitte. Het ging over het aanpakken van belastingparadijzen, over Europees minimumloon, over groene energie, maar niet over de kern van de zaak: de one-size-fits-all euro. Er werden dus wéér punaises gepoetst, maar de kist werd vergeten. Als het aan de VVD, de PvdA en D'66 ligt wordt Nederland rijp gemaakt als permanente betaalprovincie van Brussel. En uiteraard het liefst zónder Verdragswijziging of referendum, want dat kost volgens schaduwpremier Pechtold teveel tijd. Dat u het even weet.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.