In het gevecht tussen Macron en de 'Gele hesjes' beschadigt de economie zich flink

Geen categorie10 dec 2018, 8:00
Het is natuurlijk vrij paradoxaal dat een beweging die zich kant tegen hoge belastingen vervolgens leidt tot situaties waardoor juist de economie zware klappen krijgt. Dat gebeurt nu dus in Frankrijk waar de 'Gele hesjes' demonstreren tegen het in de verkoop doen van hun land door Macron en de hoge belastingen. Maar de middelen die ze hiervoor hebben kost de 'Gele hesjes' wel wat. Of tenminste iemand kost het wat. Volgens de Franse minister Bruno Le Maire zijn de wekenlange demonstraties: "een ramp voor het bedrijfsleven en een ramp voor onze economie." Daarmee raken de 'Gele hesjes' precies dat wat zij willen beschermen tegen belastingen. In een ultieme poging 'Als ik het niet mag hebben, dan jij ook niet' steken ze liever het Frankrijk van de 'Gele hesjes' in de brand dan dat ze het land aan Macrons hand overlaten.
Zaterdag verzamelden zich ongeveer 136.000 demonstranten in Parijs. Het werd een ware veldslag. Een mini burgeroorlogje waarbij iedereen zijn gram vet wilde halen. Rubberen kogels, traangas, knuppels, pantserwagens met vlaggen van de EU, politieagenten in kreeftschaaluniformen, brand, glas en woede. Vooral veel woede op Macron dat zich uitte in het slopen van de halve stad. Er vielen uiteindelijk honderden gewonden en meer dan 1.700 mensen, zo'n 1,25% van het totaal geschatte aantal demonstranten, werden vastgenomen door de Parijse gendarmees. Ondernemers in de stad zagen de bui al hangen en timmerden hun fascade dicht. Veel meer konden ze ook niet doen en de rijke decembermaand gaat ook aan hun neus voorbij. Het is wel vies wat de 'Gele hesjes' in Frankrijk doen, maar het werkt wel. Hierdoor worden Parijse ondernemers geraakt en zal de steun van Macron nog meer afbrokkelen.
Verder kent de hoofdstad Parijs alle tekenen van verval. Van een verlaagde omzet bij kerstmis tot aan brandende banden. Ook het aantal toeristen dat op bezoek kwam in de hoofdstad waren er flink minder. Ook internationale leiders roerden zich in de casus. Zo bekritiseerde Erdogan ironisch genoeg de Franse president vanwege zijn inzet van geweld om de demonstraties te beteugelen. Ook Donald Trump had een mening. Volgens de Amerikaanse president pakt de implementatie van het klimaatakkoord van Parijs (2015) niet goed uit voor de Franse burger en is dat een van de redenen waarom Parijs brandt. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian, heeft Trump opgeroepen zich niet meer te bemoeien met de binnenlandse aangelegenheid. Het is waar dat Macron Trump niet nodig heeft om de boel af te breken, dat doet hij zelf wel.
Tijd dat de verstandigste ingrijpt en wie de verstandigste is weten we ondertussen ook. Ra ra wie wil er tegen het einde van 2035 veertien kerncentrales sluiten?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten