Dit bewijst maar weer eens dat boetes niet bedoeld zijn om goed gedrag af te dwingen, maar puur en alleen om de staatskas te spekken. Boetes zijn dus een verkapte belasting.
Als je dit soort nieuws leest moet je meteen klaarstaan om op de barricades te gaan. Het betekent namelijk dat jij en ik vorig jaar bewust werden uitgeknepen, puur en alleen om Vadertje Staat wat extra centen te bezorgen. Met veiligheid had het allemaal niets van doen.
De financiële prikkel voor het ministerie van Veiligheid en Justitie om zo veel mogelijk boetes uit te delen, verdwijnt dit jaar al.
Dat blijkt uit een brief die minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) vandaag naar de Kamer stuurt. Momenteel geeft zijn departement het geld van de boetes zelf uit en het rekent ook op de inkomsten. Dus als er bijvoorbeeld ineens een trajectcontrole uitvalt, zit het ministerie met een groot financieel probleem.
Dat systeem zorgt ervoor dat Veiligheid en Justitie erbij gebaat is als er zoveel mogelijk boetes worden uitgeschreven.
En ja, de top van het ministerie gaf gewone dienders dan ook de opdracht om dat zoveel mogelijk te doen. Overal waar ze gingen moesten ze naarstig op zoek gaan naar (kleine) overtredingen. Werd er één gevonden? Hop, meteen een boete. Snel verdiend!
Uiteindelijk liep het 't afgelopen jaar zo uit de hand -- onder aanvoering van het ministerie! -- dat ambtenaren naarstig op zoek gingen naar nieuwe mogelijkheden om boetes uit te schrijven als de boete-inkomsten even tegenvielen. Met andere woorden: het was een probleem dat mensen zich keurig aan de regels hielden. Daarom gingen ze ineens veel meer controleren op provinciale wegen en dergelijke; alles in de hoop om een paar onoplettende burgers te grazen te nemen.
De Telegraaf was het dus opgevallen dat dit gebeurde. Door berichtgeving in de media was de staat uiteindelijk gedwongen om toe te geven dat het inderdaad zo werkte. De Tweede Kamer vond dat niet kunnen (nu het publiek gemaakt was, tenminste, daarvoor hadden ze er ongetwijfeld geen enkel probleem mee). Daarom is er nu een alternatieve oplossing gevonden: als de boete-inkomsten tegenvallen vangt de schatkist dat zelf op.
Natuurlijk is dat hoe het altijd had gemoeten. Helaas rollen onze politici niet zo. Als ze ermee weg denken te kunnen komen misbruiken ze het systeem van veiligheid en misdaadbestrijding gewoon om hun eigen portemonnee (en die van hun departement) te spekken. Boetes zijn overduidelijk niet bedoeld om het land veiliger te maken, maar om Vadertje Staat te verrijken. Dat is dan ook de reden dat er zoveel regels zijn. Als ze willen kunnen ze ieder van ons iedere dag wel op één overtreding betrappen, zoveel regels zijn er namelijk; geen mens die ze allemaal kent.