Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) werd in 2010 bij de eerste bail outs van zwakke eurolanden (Griekenland, Ierland, Portugal) door de regeringsleiders van de eurozone landen gevraagd om mee te doen aan de noodfondsen. Voor landen als Duitsland en Nederland was die deelname zelfs een voorwaarde om geld te lenen aan de zwakke broeders.
Samen met de Europese Commissie (EC) en de Europese Centrale Bank (ECB) vormde het IMF de zogeheten 'trojka'. Deze trojka werd belast met de begeleiding van het 'probleemland' in kwestie.
Naar nu blijkt is er door de top van het IMF een merkwaardig spel gespeeld bij de rol die het Fonds daarbij heeft vervuld. EuObserver komt met een vrij schokkend relaas. Enkele quotes hieruit (mijn vertaling):
- 'Sommige IMF stafleden waarschuwden dat het ontwerp van de euro fundamentele gebreken toonde, maar werden overruled';
- 'In Griekenland overtrad het IMF haar eigen regels door in 2010 voor de bail out te tekenen. Ze kon zelfs geen verzekering geven dat het hulppakket de Griekse schuldenberg onder controle zou brengen of de weg naar herstel vrij zou maken. Velen geloofden vanaf het begin dat het project gedoemd was.';
- 'De top van het IMF misleidde haar eigen board.';
- 'Veel documenten werden buiten het reguliere kader om opgesteld; geschreven rapporten over gevoelige zaken konden niet worden getraceerd.'
- 'De board werd niet geraadpleegd noch geïnformeerd. Directeuren vonden later de bom in de teksten, maar waren toen al voor een voldongen feit geplaatst.
Dit zijn natuurlijk zeer zware aantijgingen die een kwalijk licht werpen op de gang van zaken. Al in 2013 bekritiseerde het IMF de EC op dit punt. Toen al vonden de rekenmeesters uit Washington dat de EC meer bezig was met het redden van de euro dan met het redden van Griekenland. Dat het IMF tot op de dag van vandaag betrokken is gebleven heeft dan ook alles met politiek te maken en niets met economie.