Maar Opstelten vond dat er niets aan de hand was. Ruik ik hier een doofpot?
Het Algemeen Dagblad komt vandaag met een nieuwe reportage over de zaak-Demmink. Zoals u onderhand ongetwijfeld weet wordt Demmink ervan beschuldigd stelselmatig jongens te hebben misbruikt. Zo wordt er nu officieel onderzoek gedaan naar zijn handel en wandel in Turkije, waar twee mannen aangifte tegen hem hebben gedaan.
Hoewel er veel werd beweerd hield de Nederlandse politiek continu vol dat er niets te halen viel. Zo ook minister Ivo Opstelten die eerder zei: "Het was niets, het is niets, en het zal nooit iets worden." Daarmee frustreert hij natuurlijk bewust het onderzoek. Dit weekend berichtte ik al dat zes oudgevangenisdirecteuren daarom aangifte tegen hem hebben gedaan.
Enkele van de betrokken personen leggen vandaag uit in het AD wat er precies gebeurd is. Kerncitaat:
De zes voormalig gevangenisdirecteuren die aangifte hebben gedaan tegen minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opsteltenvertellen waarom ze dit nu hebben gedaan en waarom ze niet eerder aan de bel trokken. 'Er werden sappige verhalen verteld over Praagse jongensbordelen, maar ik wist nooit wat daarvan waar was. Daarom heb ik er nooit iets mee gedaan.'
Dat legt Jos Poelmann, met zijn 65 jaar de jongste van de aangevers,
Afgelopen voorjaar raakte Poelmann ervan overtuigd dat er meer aan de hand was dan slechts wat roddels. Eén van de redenen is dat hij getuigenverhoren van twee oud-gevangenisdirecteuren bijwoonden, die allebei verklaarden dat een directiesecretaresse van Justitie in 1992 uit de school was geklapt. Zij zou toen hebben geklaagd dat ze gebruikt werd om jonge jongens te regelen voor haar baas. Poelmann: "Ik ken die twee directeuren als zeer integere, niets uit hun duim zuigende types. Voor mij was duidelijk dat ze niet zaten te liegen. Dit is toch heel eigenaardig, dacht ik."
Peter Scheffelaar Klots, jarenlang gevangenisdirecteur in Brabant aldus het AD, overkwam precies hetzelfde. Ook hij luisterde naar de getuigenverklaringen en kon alleen maar concluderen dat de getuigen vrijwel zeker de waarheid vertelden. Hij schrok zich dan ook kapot toen minister Opstelten net deed alsof er niets aan de hand was:
'Die verklaringen waren zó glashelder en overtuigend. Er was alle reden voor de minister van Justitie om te zeggen dat er een diepgravend onderzoek moest komen. Maar het bleef oorverdovend stil. Het enige dat Opstelten over de zaak Demmink zei, was: 'Het was niks, het is niks en het wordt niks.''
Bart Molenkamp:
"Gênant en schandalig. Opstelten gaat daarmee op de stoel van de rechter zitten. Er worden getuigen onder ede gehoord die schokkende dingen verklaren, en de bewindsman zegt spijkerhard dat er niets aan de hand is."
Opstelten heeft zich in deze zaak op een volkomen onjuiste manier gedragen. Door dit soort uitspraken te doen belemmert hij het onderzoek en maakt hij het moeilijker voor het OM om er een veroordeling uit te slepen als Demmink uiteindelijk inderdaad vervolgd wordt. Kortom, Opstelten gedraagt zich op een volkomen onacceptabele en minister-onwaardige manier. En dat is nog niet eens alles: het belemmeren van de rechtsgang is namelijk ook in strijd met de wet. Het gaat dus niet alleen nog maar om de vraag of Opstelten zich al dan niet netjes heeft gedragen, maar of hij een ambtsmisdrijf heeft gepleegd.
Je kunt dit soort uitspraken van Opstelten alleen nog maar verklaren door te stellen dat hij koste wat het kost geen diepgravend onderzoek wil. Als het om een ander ging was dat ongetwijfeld heel anders geweest, maar in het geval van Demmink wil de minister duidelijk alle bewijzen, getuigenverklaringen en andersoortige informatie onder het tapijt vegen. Of Demmink nou schuldig is of niet doet er wat dat betreft niet toe: Opstelten mag het onderzoek niet schaden.