U kunt er 'u' tegen zeggen (flauw) dat we binnenkort weer te maken krijgen met de ineenstorting van de huizenmarkt. En met binnenkort bedoel ik niet binnen een aantal maanden, want het kan alsnog jaren duren. Toch wordt de kans steeds groter, want de huizenprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest. Nog hoger dan op het hoogste peil in 2008, voordat de huizenmarkt instortte. Een implosie van de economie was het gevolg.
De prijzen stegen in mei bijna 9 procent in vergelijking met een jaar eerder. In april gingen de huizenprijzen op jaarbasis ook al met bijna 9 procent omhoog. Sinds het dieptepunt in juni 2013 is sprake van een stijgende trend. Een woning kostte vorige maand circa 28 procent meer dan toen.
In mei werden in totaal 18.237 woningen verkocht, bijna 2000 meer dan een maand eerder. De totale waarde van de in mei verkochte woningen bedroeg bijna 5,2 miljard euro. In de eerste vijf maanden van het jaar verruilden 86.609 woningen van eigenaar, 6,5 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.
Het ligt vooral aan de hypotheekrente en de aftrek, maar ook het vertrouwen van de consument in de markt. zo lang die blijft stagen of enigszins stabiel blijft, zullen de huizenprijzen blijven stijgen. Tot op het punt dat het onhoudbaar is geworden. De overheid zal daar lang in meegaan, want de huizenmarkt is een belangrijke, zo niet de belangrijkste motor van de economie. Ik bedoel daar eigenlijk mee, de belangrijkste inkomstenbron voor de overheid.
Toch zijn er al veel economen die voorspellen dat de huizenmarkt weer zal imploderen en dat het niet zo lang meer gaat duren. De laatste economische crisis zal daarmee vergeleken nog best zwak zijn. Dit komt onder andere door de 'globalisering' en de 'internationalisering' van de huizenmarkt. Er zijn veel meer (rijke) bieders die de prijzen zullen opdrijven. Kijk maar naar Amsterdam. Mark my words, dit gaat geen goed einde krijgen.