Verwarring en hommeles bij de PVV in Purmerend! Gemeenteraadsleden Shirley Soenjoto en Nicole Moinat claimen beiden de titel 'ware PVV fractie'! Eerder al was er een machtsstrijd gaande bij de lokale afdeling en stopte de samenwerking na een breuk. Toen de gemoederen tot rust leken te komen bleek weer stront aan de knikker. Wat is er allemaal gebeurd? Laten we bij het begin beginnen.
Enige tijd geleden werden in het Noord-Hollandse stadje Purmerend drie personen gekozen voor de PVV-fractie van de gemeenteraad: Soenjoto, Van Dongen en Moinat.
Het politieke jaar begon stroef en raadslid Soenjoto schreef er een brief over. Daaruit bleek dat het niet boterde tussen de drie raadsleden en dat Van Dongen en Soenjoto vakkundig 'buiten de loop' werden gehouden door Moinat. Er werd 'wel overlegd, maar niet met ons'. Uiteindelijk brak de fractie en nu vechten twee verschillende 'PVV-fracties' om de titel en voeren ze beiden het PVV-logo op hun communicatie-uitingen. Tim Hofman verbaasde zich op Twitter over de verschillende PVV-dimensies:
https://twitter.com/debroervanroos/status/1085208997140021248
De ironie wil dat de twee groepen haaks tegenover elkaar staan op één (voor Wilders) belangrijk onderwerp: het algemeen kinderpardon. Of het een trollactie betreft of een serieuze couppoging weten we niet, maar Soenjoto en Van Dongen lieten in een statement weten dat zij vóór het algemeen kinderpardon zijn. Maar het wordt nog gekker, terwijl Soenjoto en Van Dongen het PVV-logo blijven voeren impliceren andere PVV'ers dat de twee fraudeurs zijn. Zo stelt het Twitteraccount van de PVV in Noord-Holland dat 'Nicole Moinat de enige echte PVV Purmerend is' en dat het standpunt van Soenjoto en Van Dongen niet door de partij wordt gesteund.
Moinat zou de enige ware 'vertegenwoordiger van de partij' zijn.
https://twitter.com/PVVNH/status/1085204158431576064
Tja, hommeles bij de PVV. Niet verrassend. Eerder al schreef Chris Aalberts een analyse waarin hij zijn twijfel uitte over de combinatie PVV en Soenjoto. Hij stelt op ThePostOnline: "Soenjoto personaliseert vanaf nu het probleem van populistisch rechts: daar roept men al vijftien jaar hetzelfde zonder er al te veel mee te bereiken. Nooit leidde dit tot reflectie of heroverweging van al die uitgesleten standpunten. Nooit leidde het tot de conclusie die Soenjoto al binnen een paar maanden trok: je zult moeten samenwerken om iets te bereiken."
En de samenwerking was dan ook het punt waar het wéér misging. Dit keer in Purmerend.
Zo kennen we meer verhalen van strijdende afdelingen. Bijvoorbeeld in Groningen waar fractieleden van de PVV met elkaar ruzieden en het verhaal bereikte de lokale pers. Aanleiding was toen het groeiende wantrouwen tussen de twee fractieleden. De fractievoorzitter beschuldigde zijn collega van het uitvoeren van een 'dubbele agenda'. Wantrouwen dus. Het lijkt een patroon te zijn bij de PVV. Ongetwijfeld dat de organisatiestructuur en de daaruit voortvloeiende instrumenten voor communicatie en draagvlak een verklaring vormen.
Zonder fatsoenlijke organisatorische structuren voor het communiceren en het creëren van draagvlak groeit wantrouwen natuurlijk veel eenvoudiger. En als er niet gecommuniceerd dan kan het zomaar zijn dat PVV fractieleden compleet andere denkbeelden hebben die haaks op elkaar staan. Zoals nu in Purmerend. Hoe het nu verder moet tussen de Soenjoto-PVV en de Moinat-PVV is weten we niet. De Moinat loyalisten willen dat Soenjoto stopt met het voeren van de partijnaam. Daarom onderzoekt de burgemeester of de Soenjoto-PVV het recht heeft om zich zo te noemen.