De Eerste Kamer heeft de wet goedgekeurd.
Het heeft even geduurd, maar het is eindelijk zo ver:
het leenstelsel is er. Studenten moeten vanaf nu
geld lenen om te studeren; na hun studie kunnen ze die lening dan onder gunstige voorwaarden terugbetalen.
De Eerste Kamer heeft ingestemd met het leenstelsel van minister Bussemaker. VVD, PvdA, GroenLinks en D66 steunden de wet, waardoor er een meerderheid was (36 voor, 29 tegen).
Het nieuwe stelsel voor studiefinanciering gaat per 1 september in. Dat betekent dat vanaf volgend schooljaar de basisbeurs vervalt en de meeste studenten moeten lenen om hun studie te kunnen betalen. De ov-jaarkaart blijft wel behouden.
Door de basisbeurs af te schaffen bespaart de staat zo'n 1 miljard euro. Daarbij gelooft de minister (Bussemaker) dat er door deze veranderingen (en enkele andere)
een kwaliteitsimpuls zal plaatsvinden in het hoger
onderwijs. Heel gek is dat natuurlijk niet: studenten moeten hun studie nu zo snel mogelijk afronden. Doen ze dat niet, dan zitten ze voor een groot deel van hun leven vast aan een behoorlijk hoge lening. Ieder jaar dat je onder een
leenstelsel verspeelt betekent extra geld afstaan in je werkzame leven.
Natuurlijk is dat precies waarom veel studenten - hoewel trouwens lang niet allemaal, er zijn best veel rechtse studenten die het plan wel zien zitten - zich er vanaf het begin gepassioneerd
tegen verzetten. Stel je voor dat je daadwerkelijk je best moet doen als student! De gruwel! Vreselijk, verschrikkelijk, wat onmenselijk.
Als student hóór je toch flink te drinken en te stappen, en dat allemaal op kosten van de belastingbetaler? Nou dan.
Nee dus. Niet meer. In de rest van je leven zul je ook resultaten moeten leveren, dus dan kun je daar alvast mooi aan wennen. Succes ermee: de belastingbetaler hoeft niet krom te liggen zodat jullie van het leven kunnen genieten.