Dutch Capital in the Twenty First Century
Uit een
kamerbrief die minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Kamer heeft gestuurd blijkt, dat de vermogensongelijkheid in Nederland behoorlijk groot is. Groter dan de inkomensongelijkheid.
In zijn brief verwijst minister Asscher naar het regeerakkoord 'Bruggen slaan', waarin staat dat er naar 'evenwichtiger' inkomensverhoudingen moet worden gestreefd. Meestal betekent dat: een verdere herverdeling van de inkomens in dit land. Een proces dat al decennialang aan de gang is.
Maar Asscher memoreert gelukkig tegelijkertijd dat gezonde overheidsfinanciën en economische groei de twee andere pijlers van het kabinetsbeleid zijn en dat die evenwichtiger inkomensverhouding in samenhang daarmee moet worden beschouwd:
"Economische groei kan alleen worden bevorderd door mensen ook de vruchten te laten plukken van hun inspanningen."
Asscher schrijft dat niet zozeer de inkomensverdeling een probleem is in Nederland, maar de ongelijke vermogensverdeling, die ook nog een ongelijk verdeeld is over leeftijdscategorieën. Asscher:
"Ongeveer driekwart van het vermogen (exclusief pensioenvermogen) is geconcentreerd bij huishoudens van 50 jaar en ouder en ruim de helft bij huishoudens van 60 jaar en ouder. Ongeveer 1 op de 3 huishoudens van 60 en ouder behoort tot de top 20 procent meest vermogende huishoudens. Tegelijkertijd blijkt een substantieel deel van de huishoudens (circa 60% in totaal, bij 65-plussers circa een kwart) niet of nauwelijks netto vermogen op te hebben gebouwd."
Grote verschillen dus, maar die vermogensverschillen zijn over een langere periode gemeten niet toegenomen, maar juist (fors) afgenomen. De verschillen aan de onder- en bovenkant zijn wel aanzienlijk toegenomen. Volgens het kabinet kan dat zorgen voor sociale- en economische spanningen in de samenleving.
Hier kunt u de brief downloaden.