1. Home
  2. Hoe om te gaan met stress als je het knetterdruk hebt: 8 fantastische tips!

Hoe om te gaan met stress als je het knetterdruk hebt: 8 fantastische tips!

Geen categorie16 mei 2016, 14:00
We kennen allemaal die bepaalde periodes op het werk: je doet je best om je door je taken heen te werken, maar je hebt zoveel te doen dat er geen eind aan lijkt te komen.
Gelukkig zijn er technieken en strategieën die je kunt gebruiken om de stress toch van je af te laten glijden. Hieronder staan enkele van de beste tips voor een ieder die er wel even genoeg van heeft:

1. Plan voor een 'pauze' (of een vakantie)

Als je in een industrie werkt waarin je aardig goed weet wanneer er een druk seizoen (of moment) aankomt, zorg er dan voor dat je van tevoren en erna 'pauze's' inplant. Een paar dagen vooraf het rustiger aan doen en genieten zorgt ervoor dat je tijdens de stressvolle periode kalmer bent.
Vervolgens moet je al voor de stressvolle periode een vakantie inplannen voor erna. Hierdoor heb je niet alleen iets om naar uit te kijken, maar kun je je na de stress ook meteen opnieuw opladen, iets wat we allemaal weleens nodig hebben.
En dat is niet alles: als je dan in de drukke periode zit moet je ervoor zorgen dat je tijdens de lunchpauze daadwerkelijk even naar buiten gaat. Pak die pauze en geniet ervan. Beweeg: dat is goed voor je bloedsomloop en geestelijke gezondheid, en het zorgt ervoor dat je geest echt even afstand neemt van het werk. Daarna kun je weer goed en hard aan het werk.
2. Simplificeer je leven
Als je dan midden in de drukte zit is het vreselijk om je daarnaast nog zorgen te moeten maken over allerlei eenvoudige zaken zoals het wassen van je kleren of het beginnen aan een nieuw persoonlijk project. Stel jezelf in staat om je volledig op je werkt te concentreren door andere delen van je leven te simplificeren. Hier zijn enkele methodes om dat te doen:
- Als je het je kan veroorloven, geef bepaalde taken dan uit handen. Bijvoorbeeld: je kunt een tiener inhuren om je gras te maaien of een schoonmaakster om je huis schoon te maken.
- Zet je persoonlijke projecten op een laag pitje. Het is jammer, maar je hebt er gewoon even geen tijd voor. Maak je daar dus ook niet druk over.
- Beperk de tijd dat je naar een beeldscherm kijkt. Uit onderzoek blijkt dat het kijken naar beeldschermen voor meer stress zorgt. Doe dat dus minder. Als je los kunt komen van een scherm, doe dat dan.
3. Beweeg
Hoewel het belangrijk is dat je bepaalde persoonlijke projecten op een laag pitje zet geldt dat niet voor lichamelijke beweging. Sporten zorgt ervoor dat je minder stress in je lichaam hebt en dat je efficiënter werkt.
Heb je gewoon geen tijd om een sportschool te bezoeken? Dat kan, maar beweeg dan op andere manieren. Ga wandelen tijdens je lunchpauze, fiets naar en van het werk, of plan gezinstijd waarin je iets buitenshuis doet.
4. Zorg goed voor je lichaam door verstandig te eten
Een gezond dieet zorgt ervoor dat je minder stress ervaart. Dit betekent onder meer dat het handig is om vaker te eten, maar minder per keer. Daardoor blijft je bloedspiegel gedurende de hele dag op een goed niveau, waardoor je effectiever werkt.
Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je goed slaapt. Slaapgebrek zorgt voor stress, waar je tijdens drukte al genoeg van hebt. Kijk dat late programma dus maar niet. Dat uur extra slaap is veel belangrijker.
5. Werk op het moment dat je je het beste voelt
Er zijn ochtend- en avondmensen. Sommige mensen werken het meest effectief als ze vroeg opstaan, anderen beginnen de dag liever wat rustiger. Probeer daar rekening mee te houden in je werkdag. Zo werk ik beter aan het eind van de middag en in de avond, in de ochtend kom ik langzaam op gang. Daar rekening mee houden is niet zo moeilijk, maar de impact ervan is gigantisch.
6. Plan tijd voor jezelf
Als is het maar 10 minuten per dag. Je moet tijd voor jezelf vrijmaken. Laat het werk even links liggen, besteed geen aandacht aan anderen, en focus op jezelf. Hoe? Dat verschilt per persoon. Een religieus persoon kan bidden, je kunt mediteren, maar je kunt even in een boek lezen of zelfs een spelletje spelen op je telefoon.
Het maakt niet uit wat je vorm van ontspanning is, het gaat erom dat je ervan gebruik maakt.
7. Beperk je werkuren
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je productiviteit na 56 uren werken (in één week) helemaal in elkaar stort. Er is bijna geen verschil tussen iemand die 56 uur werkt en iemand die 70 uur werkt. Dat klinkt misschien gek, maar je lichaam en geest geven er na die magische 56 uur gewoon de brui aan.
En maak je geen zorgen over je baas (als je die hebt). Uit ander onderzoek blijkt namelijk ook dat bazen het verschil niet zien tussen een werknemer die 56 uur werkt en eentje die 80 uur werkt. Ze behandelen je pas anders als je hardop zegt dat je minder overuren maakt dan je collega. Mondje dicht, snaveltjes toe.
8. Reflecteer op je stressvolle 'seizoen'
Na je stressvolle tijd, waarin je wellicht veel overuren hebt gemaakt, is het van het grootste belang dat je even de tijd neemt om jezelf en je prestaties te analyseren. Wat werkte wel en wat niet? Heb je fouten gemaakt? Wat zou je anders doen? Niet alleen qua relaxen, maar ook qua manier van werken? Zou je een bepaald probleem de volgende keer anders, effectiever kunnen oplossen?
Natuurlijk is het zo dat iedereen anders is en dat geen enkele strategie honderd procent werkt voor iedereen. Maar deze tips moeten er wel voor zorgen dat je beter om kunt gaan met stress en dat je voortaan beter kunt werken... én ontspannen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten