Roerige tijden, een understatement voor de huidige wereldeconomie. Overal staan markten onder druk door economisch en politiek wanbeleid. Van de Verenigde Staten tot de eens zo sterke Europese Unie. Wat is er precies aan de hand?
Een lage rentestand, economieën aan de rand van een recessie, handelsoorlogen die op een brute manier worden uitgevochten zijn niet de perfecte combinatie voor de Nederlandse middenklasse.
Nu de rentestand in de EU 0,000% is, met een aankomende renteverlaging in zicht, moeten Nederlanders zich schrappen voor een negatieve rente. Nederlandse huishoudens en non-profitorganisaties hebben maar liefst een totaalbedrag van 458 miljard euro gespaard. Het geld op uw rekening zal u langzaam zien verdampen. Uw pensioen die u heeft opgebouwd zal noodzakelijk door dit wanhopige beleid gekort moeten worden. Maar gelukkig valt het mee met de hypotheek, die wordt namelijk goedkoper met een negatieve rente? Helaas is dat niet het geval. Je maakt nu geen rentekosten meer dus kan je je belastbaar inkomen niet verlagen met een hypotheekrenteaftrek.
De Europese Centrale Bank zou in plaats van dit wanhopige beleid moeten aandringen op een fikse belastingverlaging voor vooral de (hoge) middenklasse. Een belastingverlaging kost namelijk geen geld voor de overheid en is goed voor werkende bevolking. Als de overheid het belastingpercentage van de 2e en de 4e schijf verlaagt met een aantal procentpunten zullen consumentenuitgaven significant toenemen. Dit betekent meer btw-inkomsten voor de overheid en meer winst belastinginkomsten wat compenseert voor de kosten van de belastingverlaging. Dit werd overigens voor het eerst betoogt door Arthur Laffer, lid van de Economic Policy Advisory Board tijdens het presidentschap van Ronald Reagan.
Dan is er nog de aanhoudende onrust in de VS. De Amerikaanse president haalt voortdurend uit naar de Fed. Volgens Donald Trump voert de Amerikaanse Centrale Bank wanbeleid waardoor de economie niet op volle toeren zou draaien.
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1167060675480473600
De Federal Reserve zou de rente moeten verlagen wat leidt tot meer economische groei, omdat banken dan makkelijk geld kunnen uitlenen, waardoor inflatie toeneemt wat weer goed is voor de retailsales. Hoewel Trump de economische positie van de VS drastisch heeft verbeterd is dit beleid inefficiënt op de lange termijn, omdat een buffer nodig is om een recessie te verkorten en te verzacgten. Zou de Federal Reserve de rente dramatisch verlagen, dan zouden consumenten hard worden geraakt tijdens de volgende recessie, omdat een negatieve rentestand dan aanwezig zou zijn. Donald Trump zou in plaats van te klagen meer deals met landen moeten sluiten. De president heeft tot nu toe al een aantal zeer goede handelsakkoorden gesloten. Echter zijn deze nog steeds niet geratificeerd door het Amerikaanse Congres waardoor het dus nog geen impact heeft op de economie.
Wat wel een enorme negatieve impact heeft op de economie is de handelsoorlog die nu plaatsvindt met China. Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling is dit op het moment de grootste bedreiging voor de mondiale economie. Trump is de eerste president die zich verzet tegen het oneerlijke beleid van de Chinezen. De Chinese Centrale Bank devalueert haar munt om de Chinese export te stimuleren, de Chinese overheid steelt Amerikaans intellectueel eigendom en de Chinezen heffen enorme tarieven op producten uit de Verenigde Staten. Deze handelsoorlog moet snel afgelopen zijn voordat de genadeklap komt, het dalen van de prijs van aandelen door een te groot aanbod.
Ozair Hamid is 15 jaar oud, en zit in 5 Atheneum.