Enkele weken geleden kon de voormalige first lady nog rekenen op een voorsprong van 30%. Dat is inmiddels volledig verdampt.
In kamp-Clinton is het inmiddels grote paniek, want de Democratische presidentsverkiezingen blijken een bittere strijd te worden. De oud-senator van New York dacht wel even - hop! - de genomineerde te worden, maar kiezers uit Iowa en New Hampshire waren nog niet zo scheutig met die toezegging. Gevolg? Ook in Nevada - een staat die zaterdag naar de stembus gaat - heeft
Hillary Clinton grote problemen om
een overwinning uit het vuur te slepen:
In een CNN-peiling staat Clinton nu op 48 procent en Bernie Sanders op 47 procent. De peiling, die overeenkomt met een eerdere peiling afgelopen week, is dramatisch nieuws voor Clinton. Nevada maakt deel uit van de ‘firewall’ die Clinton dacht te hebben om Sanders na de voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire te stoppen.
En:
De oud-minister dacht dit voordeel ook te hebben in Nevada, vanwege de grote groep latino-kiezers. Als Sanders in Nevada weet te winnen, of met miniem verschil verliest, betekent dit dat hij ook in staten met veel niet-blanke kiezers een gevaar is voor Clinton. In Iowa en New Hampshire bestond het electoraat voor meer dan 90 procent uit blanke kiezers.
Er valt vaak vanalles aan te merken op de Amerika-verslaggeving van Nederlandse journalisten, maar dit heeft de Volkskrant mijns inziens juist beschreven. Toch denk ik dat een overwinning van Bernie erg lastig gaat worden. Nevada is namelijk een caucus-staat. De laatste caucus-staat waar gestemd werd, was Iowa. De peilingen lieten daar ook een nek-aan-nek-strijd zien, maar Clinton kwam uiteindelijk als de sterkste uit de bus. Wel met de hakken over de sloot, maar een overwinning is een overwinning. Haar campagne kreeg een klap, maar werd niet knock-out geslagen.
Ik verwacht eigenlijk dat het weer zo zal gaan verlopen. Clinton kan na Nevada dan doorstrompelen naar South Carolina, waar ze een week later
met een klinkende overwinning haar campagne vervolgens revitaliseert. Maar goed: ze moet dan wel winnen in Nevada.
Van een nek-aan-nekstrijd is bij de Republikeinen overigens geen sprake. Donald Trump leidt de peilingen met een
voorsprong van 35% tegen 17,5% voor Ted Cruz en 15,8% voor Marco Rubio. Sinds eind december zijn al die percentages eigenlijk niet veel meer veranderd. Het enige verschil is dat de campagne van Ben Carson volledig is ingestort; midden november stond de oud-chirurg op 22% in de peilingen. Nu lijkt hij de hekkensluiter van de zes kandidaten te gaan worden met slechts 6% steun in de peilingen.