Hillary Clinton en Donald Trump winnen helaas op grootse wijze in New York

Geen categorie20 apr 2016, 11:00
Het goede nieuws? Iedereen zag dit al aankomen. Het slechte nieuws? Het zorgt ervoor dat ze allebei kunnen claimen dat ze "momentum" hebben. Trappen Amerikaanse kiezers daar in?
Zowel Hillary Clinton als Donald Trump hadden gisteren een bijzonder grote dag in New York. Zij wonnen de voorverkiezingen daar namelijk met ruime cijfers. Voor Clinton betekent dit dat de eindoverwinning nu wel heel erg dichtbij is gekomen. Zoals ze zelf zei na haar overwinning: "De overwinning is in zicht."
Toch betekent dit niet dat ze het nu rustig aan kan doen. Haar socialistische tegenstander, de senator Bernie Sanders, heeft wel degelijk een geweldige beweging gecreëerd. Veel van zijn supporters vinden Hillary helemaal niets. Dat is bijzonder problematisch voor haar omdat ze alleen met hun steun de presidentiële verkiezingen kan winnen. Als die mensen thuisblijven, of zelfs maar deels, wordt dat lastig voor haar.
Tenzij haar tegenstander naar de naam "Donald Trump" luistert. En die heeft gisteren ook een grote overwinning geboekt. Hoewel iedereen ervan uitging dat hij dat zou doen, was zijn eindoverwinning groter dan vooraf gedacht. Waar de meeste mensen dachten dat hij zou uitkomen op een stuk of 80 New Yorkse kiesmannen krijgt hij er waarschijnlijk 10 meer (of zelfs meer). Dat zijn een belangrijke tien; tien die mogelijk de doorslag kunnen geven.
Het goede nieuws? Hoewel de Democratische race min of meer beslist is geldt dat allerminst voor de Republikeinse race. Trump moest New York op deze manier winnen als hij nog kans wil maken op de eindoverwinning. Wat dat betreft is het dus missie geslaagd. Maar dan is hij er nog niet. Alle ogen richten zich nu met name op Indiana, waar hij het ook zal moeten winnen maar waar Ted Cruz aan de leiding gaat, én op Californië, een staat waar Trump en Cruz op dit moment gelijk staan in de peilingen.
Voor Trump is het dan ook zaak om het momentum nu te behouden en om Republikeinse kiezers ervan te overtuigen dat hij de enige is die nog kan winnen in een eerste stemronde. Als hem dat gegund wordt door de Republikeinse kiezer kan hij het wellicht net halen.
Het probleem voor hem is dat 'momentum' tot nu toe een niet-bestaand fenomeen is onder Republikeinen. Voor gisteren had Ted Cruz vijf voorverkiezingen op rij gewonnen. Dat hielp hem gisteren niet. Het is zeer wel mogelijk dat Trumps overwinning in New York hem geen bal helpt in Indiana en andere staten. Sterker nog, het anti-Trump kamp kan zijn overwinning weleens interpreteren als een teken dat ze nog fanatieker naar de stembus moeten gaan, wat hem uiteindelijk dan weer kiesmannen kóst.
Kortom, Clinton's overwinning in New York heeft haar de nominatie vrijwel zeker bezorgd, terwijl Trump nog lang niet op zijn lauweren kan rusten. En daar mogen we dankbaar voor zijn. Als het een race wordt tussen Hillary en Trump wint de voormalige First Lady die namelijk met gemak. En dat is niet alleen slecht voor Amerika, maar ook voor de rest van Amerika.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten